Un avion de tip Casa CN-235, de cercetare şi salvare, aparţinând armatei turce, care participa la căutarea celor doi piloţi ai avionului F-4, a fost vizat de către un sistem de apărare sol-aer sirian, aceasta reprezentând ultima etapă înainte de deschiderea focului, a explicat această sursă. Acest sistem de apărare cuprinde un radar şi rachete.
„Atunci când un avion este vizat de un sistem de apărare, el este avertizat de către instrumentele sale, iar aceasta este ceea ce s-a întâmplat”, a precizat sursa citată. Nu se ştie dacă avionul se afla, la momentul incidentului, în spaţiul aerian sirian, adică la mai puţin de 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) de coasta siriană, sau în spaţiul internaţional.
Incidentul, care a avut loc vineri sau sâmbătă, a fost raportat de către ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu diplomaţilor statelor Uniunii Europene (UE) şi NATO, în cursul unei reuniuni, duminică, la Ankara, a precizat această sursă.
Un avion de luptă de tip F-4 turc a fost doborât vineri de apărarea antiaeriană siriană în timp ce, potrivit Ankarei, efectua o misiune de antrenament, fără să fie înarmat, şi aflându-se în spaţiul aerian internaţional, în urma unei scurte incursiuni în spaţiul aerian sirian.
Incursiunea în spaţiul aerian sirian ar fi durat între trei minute, potrivit Turciei, şi cinci minute, potrivit Siriei. Arbitrajul este complicat de faptul că Turcia nu a semnat Convenţia de la Montego Bay (1982) privind dreptul mării, din cauza unor diferende teritoriale cu Grecia.
Cei doi piloţi sunt în continuare daţi dispăruţi. O navă a Pazei de Coastă, două fregate, patru vedete ale pazei de Coastă, cinci elicoptere şi avioane cu baza la Ankara, inclusiv avioane de tip Casa, participau la căutări, efectuate în coordonare cu forţele siriene, potrivit aceleiaşi surse diplomatice.
În urma gravului incident în care a fost implicat avionul de tip F-4, Turcia a solicitat organizarea unei reuniuni de urgenţă a aliaţilor săi din cadrul NATO, care va avea loc marţi la Bruxelles.