Decizia a fost dată duminică dimineaţă după ce mai mulţi avocaţi ai persoanelor afectate şi asociaţii ale drepturilor omului au atacat legea în instanţă. Mai multe proteste au avut loc în faţa aeroporturilor internaţionale
Cu toate acestea, decizia are caracter temporar şi rămâne în vigoare până la examinarea mai atentă a cazurilor. În plus, aceasta interzice doar deportarea celor afectaţi de ordinul executiv, însă nu permite specific intrarea acestora pe teritoriul american, astfel că, multe din aceste persoane riscă să rămână blocate în aeroporturi, informează bbc.com.
Citeşte şi Francois Hollande: Europa trebuie să îi dea o replică fermă lui Trump cu privire la Brexit
Uniunea pentru Libertatea Civilă din SUA a estimat că între 100 şi 200 de persoane care deţin cetăţenia uneia din cele şapte state au rămas blocate în aeroporturi după ordinul preşedintelui Donald Trump de sâmbătă, informează Mediafax.
La scurt timp după semnarea ordinului, mii de oameni au protestat în faţa aeroporturilor din oraşe precum New York, Dulles, Los Angeles, San Francisco, Denver şi Philadelphia, unde au scandat „Lăsăţi-i să intre!”.
Proteste pe aeroporturile americane
Sute de persoane au venit la Aeroportul Internaţional John F. Kennedy din New York pentru a protesta faţă de reţinerea a doi cetăţeni irakieni care au fost ulterior eliberaţi.
Congresmanul democrat Nydia Velazquez a participat la manifestaţia de la aeroportul din New York şi a catalogat ordinul executiv semnat de Trump drept „ruşinos” şi „ne-american”, informează Mediafax.
Sute de persoane, printre care şi senatoarea Elizabeth Warren, s-au strâns pentru a protesta şi la aeroportul Logan din Boston. Alte persoane s-au strâns în faţa judecătoriei din Brooklyn care, într-un final, a decis amânarea parţială a aplicării ordinului. Toţi cei prezenţi au izbucnit în urale după anunţarea deciziei.
Protestatarii au cerut, printre altele, anularea ordinului executiv şi şi-au proclamat, totodată, solidaritatea cu refugiaţii afectaţi de ordinul semnat de Trump.