De la începutul măsurării indicelui de calitate a îngrijirii medicale pe teritoriul european, studiul notează că în România dar și în alte state din regiunea noastră au avut loc discuții legate de reforma în sănătate, dar nu s-a făcut mai nimic.
România este pe locul 35 din 35 în acest clasament, iar în dreptul țării nostre se precizează că „avem probleme severe cu managementul în întreg sectorul public. În sănătate, discriminarea frupurilor de minorități precum rromii care reprezintă aproape4% din populație”.
De asemenea, Albania, România și Bulgaria suferă de o structură inadecvată a sistemului de sănătate, iar acest lucru se vede în costurile foarte ridicate pentru tratarea ambulatorie și cea staționară.
Potrivit studiului, în România îngrijirea staționară ajunge să valoreze aproape 55% din costurile totale din sănătate. Pe noi nu ne depășesc decât bulgarii, ale căror cheltuieli ajung să valoreze aproape 60% din costuri. La polul opus se află Marea Britanie cu un procent de 6-7%.
Studiul notează că olandezii, elvețienii și italienii prefer spitalizările pe termen lung și asta pentru că și le și permit. În schimb, bulgarii, românii și albanezii nu își permit să stea prea mult internați în spital.
După ce au fost comparate cifre și date aparținând Organizației Mondiale a Sănătății și statistici europene, România a fost trecută în zona roșie a sistemelor de sănătate cu deficiențe grave, după ce s-a ajuns la rezultatul că, la noi, cota publică din totaul costurilor pentru îngrijire medical ajunge la 80%.
Țara noastră este spre finalul clasamantului și atunci când vorbim de operații de cataractă la persoanele de peste 65 de ani. Astfel că dacă în Franța și Portugalia se fac peste 6500 de astfel de operații chirurgicale la 100.000 de oameni peste 65 de ani, în România de abia dacă atingem cota de 1.500 de operații.