Cunoscutul actor și regizor Ion Ungureanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ministru al culturii în anii 1990-1994, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, a murit sâmbătă din viață într-un spital din București, la vârsta de 81 de ani, în urma unei boli incurabile.
„Am aflat cu tristețe și cu multă îndurerare vestea despre plecarea către cele veșnice a maestrului Ion Ungureanu și, fără îndoială, această tristețe este împărtășită de o mulțime de oameni din Republica Moldova și nu numai, dar și în Federația Rusa și în România. Memoria luminoasă a acestui om va fi păstrată veșnic în țara noastră, iar autoritățile s-au mobilizat pentru a organiza funeraliile maestrului Ion Ungureanu”, a declarat ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc.
După ce a studiat teatrul şi regia la Moscova, în anii 1955-1960 şi 163-1964, Ion Ungureanu a devenit prim regizor al Teatrului „Luceafărul” din Chişinău. Acuzat de naţionalism, el a fost, însă, nevoit să părăsească Moldova şi a plecat la Moscova, unde a lucrat ca regizor și actor de teatru și film. În perioada 1977-1989 a fot regizor la Teatrul Armatei din metropola rusă. În anii 1980-1989, paralel cu activitatea în teatru și cinematografie, a predat arta actoricească la Școala Superioară de teatru ‘B. Șciukin’.
Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul ‘Când omul nu-i la locul lui’, primul film artistic realizat la studioul „Moldova-film”. A jucat în 25 filme, rolurile sale cele mai cunoscute fiind Boris Grădinaru din ‘Când omul nu-i la locul lui’ (1958), Sfântul Petru din ‘Se caută un paznic’ (1967) și cel din filmul ‘Favoritul’ (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română şi a regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova.
În anul 1989 s-a întors în Moldova, iar după declararea independenței Republicii a devenit ministru al Culturii și Cultelor (6 iunie 1990 — 5 aprilie 1994), apoi vicepreședinte al Fundației Culturale Române din București (1995-2005). În calitate de ministru, Ion Ungureanu a luat o serie de decizii cum ar fi cea ca timp de doi ani, pentru învățarea limbii române literare, regizorii basarabeni să lucreze în teatrele din România. El a repus în centrul Chișinăului la locul inițial statuia lui Ștefan cel Mare.
Ion Ungureanu a fost distins cu titlurile de Maestru emerit în arte al Federației Ruse (1981), Artist al Poporului din R.S.S. Moldovenească (1989), decernîndu-i-se și Premiul „Intervidenie” pentru filmul televizat „Lika” (Plovdiv, Bulgaria, 1981) și Premiul Național (1990). Pentru contribuția substanțială adusă la dezvoltarea artei teatrale, în calitate de actor și regizor, pentru promovarea culturii naționale peste hotare, în martie 2009 Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Republicii Moldova i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Ion Ungureanu a fost, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A publicat volumul ‘Teatrul vieții mele în trei acte și fără antracte’.