”Acest decret este contrar principiilor noastre fondatoare şi a ceea ce spune Constituţia”, declară Jeff Lockwood, în vârstă de 44 de ani, înconjurat de numeroase pancarte pe se puteau mesaje ca ”Imigranţii sunt America” sau ”Lasă-i să intre!” şi căciuli roz, ‘pussy hats’, simbolul mitingului opozanţilor preşedintelui din timpul ”Marşului femeilor”, la care au luat parte o jumătate de milion de persoane la Washington, în urmă cu săptămână, scrie news.ro.
”El (Donald Trump – n.n.) spune că nu este antimusulman, dar este antimusulman, mai ales atunci când spune că va avea grijă de creştini” în ţări arabe, îşi exprimă indignarea Khadija Shakour, o musulmană americană, care poartă vălul şi care poartă o pancartă pe care a scris ”Nu excluderii religioase”.
Numeroşi manifestanţi arborau, de asemenea, copii ale statuii Libertăţii şi steaguri americane, convinşi că decretul împotriva celor şapte ţări musulmane – Siria, Libia, Iran, Irak, Sudan, Yemen şi Somalia – şi suspendarea primirii refugiaţilor încalcă valorile americane.
”Familia mea evreiască este solidară cu refugiaţii musulmani”, a scris Tall Zlotnitsky, în vârstă de 43 de ani, pe o pancartă pe care o poartă soţia şi fiul lor. ”Am venit fără documente în Statele Unite la vârsta de 12 ani şi am rămas. America mi-a dat o şansă”, spune acest antreprenor de origine israeliană.
El contestă totodată argumentul în domeniul securităţii avansat de Donald Trump cu privire la necesitatea de a implementa ”verificări extreme” vizând cetăţeni ai unor ţări considerate cu risc.
”Niciun american nu a fost ucis, din 1975 încoace, de vreun cetăţean al vreunuia dintre aceste (şapte ţări)”, dă el asigurări. ”Să iei o întreagă parte a lumii şi să-i spui «voi sunteţi inamicul» îndeamnă la violenţă. Nu asta e America”, insistă el.
”Dacă el face asta în primele lui şapte zile, cine ştie ce ne aşteaptă în următorii patru ani”, subliniază Sonja Davidovic, o tânără sârbă rezidentă în Statele Unite de zece ani. ”Este important să ne mobilizăm acum”, spune ea.
Aproximativ 300 de manifestanţi s-au adunat, duminică seara, la aeroportul Dulles, în apropiere de Washington, cu intenţia de a susţine eventuali pasageri blocaţi de decret.