Tribunalul Bucureşti: Adrian Năstase ESTE DEŢINUT

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis marţi că nu există niciun impediment ca mandatul emis pe numele lui Adrian Năstase pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare să fie pus în aplicare. Potrivit magistraţilor, fostul premier Adrian Năstase ESTE DEŢINUT. IGPR a cerut lămuriri instanţei în legătură cu procedurile care trebuie urmate privind punerea în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Năstase. Avocaţii fostului premier au cerut amânarea judecării solicitării pe motiv că Năstase ar trebui să fie şi el citat în acest proces, însă magistraţii au respins cererea.
Romania TV
26 iun. 2012, 06:26
Tribunalul Bucureşti: Adrian Năstase ESTE DEŢINUT

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis sesizarea judecătorului delegat cu punerea în executare a condamnării definitive date în cazul lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calităţii” şi astfel a constatat că nu există nicio împiedicare de punere în aplicare a mandatului de executare emis de Tribunalul Bucureşti.

„Judecătorul a decis că nu există un impediment la punerea în executare a mandatului emis de Tribunalul Bucureşti. S-a dispus punerea în executare”, a spus Laura Andrei.

Judecătoarea Laura Andrei a precizat că mai departe Poliţia decide modul în care pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs la instanţa superioară în termen de 10 zile.

De asemenea, Laura Andrei a precizat că în cazul condamnărilor din dosarul „Trofeul calităţii”, există un singur proces-verbal de încarcerare, „iar persoana încarcerată nu este Adrian Năstase”.

Tribunalul Bucureşti a judecat solicitarea făcută de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) prin care instituţia cere lămuriri instanţei în legătură cu procedurile care trebuie urmate privind punerea în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Năstase.

UPDATE 15.20  Avocatul Ion Cazacu a declarat că instanţa nu poate dispune încarcerarea lui Adrian Năstase fără a avea la bază o expertiză medico-legală, pentru că niciun judecător nu poate să treacă peste actul medical.

Avocaţii lui Adrian Năstase au formulat mai multe cereri şi au ridicat unele excepţii, toate fiind respinse de instanţa de judecată. Printre altele, avocaţii au arătat că Adrian Năstase trebuie să fie obligatoriu prezent la şedinţa în care se discută cererea IGPR.

La ieşirea din sala de judecată, avocatul lui Năstase a spus că în opinia sa, niciun judecător din România nu poate dispune încarcerarea fără a avea la bază o expertiză medico-legală, dată fiind situaţia actuală.

„Eu vă spun cu sinceritate că nu ştiu ce poate decide Tribunalul la acest moment. Probabil că o să spună cum a spus Poliţia: «Dispuneţi în consecinţă». Nu poate dispune încarcerarea la penitenciar, pentru că, în opinia mea, instanţa nu poate să constate decât că există un caz de împiedicare, iar cazul de împiedicare aici este cazul medical. Mai mult de atât nu poate să constate. Instanţa poate ordona încarcerarea sa la penitenciar în baza unei expertize medico-legale, pentru că niciun judecător din această lume nu poate să treacă peste actul medical. El poate să cenzureze actul medical solicitând o expertiză medico-legală. Expertiza medico-legală este singura care dă dreptul chiar şi judecătorului delegat cu executarea să spună «omul ăsta este transferabil» şi, doi, «omul ăsta suportă regimul de detenţie»”, a precizat Cazacu.

UPDATE 13.30 Potrivit România TV, avocatul Ion Cazacu a cerut ca Adrian Năstase să fie adus la Tribunal. Acesta a susţinut că prezenţa fostului premier este obligatorie. Avocaţii ceruseră amânarea judecării solicitării IGPR pe motiv că Năstase trebuie să fie prezent la proces, însă magistraţii au respins cererea. 

Potrivit Mediafax, avocatul lui Năstase a arătat în sala de judecată că înţelege solicitarea poliţiştilor, dar că în raport de obiectul stabilit de către instanţă acestui caz, respectiv contestaţia la executare, procedura nu a fost legal îndeplinită.

Cazacu a precizat că dacă acest dosar ar avea ca temei legal articolul ce prevede judecarea unei contestaţii la executarea, atunci, în opinia sa, potrivit acestui articol din Codul de procedură penală, persoana condamnată aflată în stare de deţinere trebuie citată obligatoriu.

În acest context, avocatul a arătat că, dacă ar fi vorba de o contestaţie la executare, atunci procedura este viciată deoarece Adrian Năstase nu se află oficial în stare de deţinere, nefiind întocmit un proces-verbal de încarcerare de o unitate de detenţie din România.

În opinia avocatului, aşa cum a exprimat în faţa judecătorului până la acest moment, clientul său se află în stare de arest, fiind efectuată doar o parte din procedura punerii în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Năstase.

Avocatul a detaliat şi a arătat că până la acest moment s-a făcut încătuşarea şi, ulterior, transportarea la spital al lui Adrian Năstase, acestea fiind şi motivele pentru care, în opinia sa, până la acest moment nu s-a făcut decât arestarea clientului său.

Pentru lămurirea obiectului dosarului şi a celorlalte circumstanţe, avocatul a cerut amânarea, solicitarea fiind respinsă de instanţa de judecată, care a decis reluarea dezbaterilor la ora 11.30.

Fiind întrebat în legătură cu susţinerile avocatului, procurorul prezent la şedinţă a arătat că, în opinia DNA, Adrian Năstase se află în stare de libertate.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul calităţii”. Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.

Parchetul instanţei supreme face cercetări în cazul tentativei de suicid a lui Năstase, care a avut loc în timpul punerii în executare a mandatului privind condamnarea acestuia.

Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliţia Capitalei.

Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a anunţat, luni, că în cazul solicitării Poliţiei Capitalei din 22 iunie, referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, s-a stabilit că un eventual transfer al acestuia în penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare, poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, fiind astfel înaintate adrese către Poliţia Română şi Institutul Naţional de Medicină Legală.

El a mai spus că Adrian Năstase rămâne în Spitalul Floreasca şi, după ce comisia medico-legală va da verdictul, unitatea sanitară se va supune acestuia.

Surse medicale au declarat că starea de sănătate a lui Adrian Năstase este stabilă şi nu au intervenit complicaţii postoperatorii.

Avocaţii lui Adrian Năstase au depus în 21 iunie la Tribunalul Bucureşti o cerere de amânare a executării pedepsei de doi ani de închisoare, dispusă în cazul fostului premier în dosarul „Trofeul calităţii”. Instanţa a stabilit iniţial ca solicitarea să fie luată în discuţie în 5 iulie. Avocaţii au formulat o cerere de preschimbare a acestui termen, solicitarea fiind admisă, luni, de instanţa Tribunalului Bucureşti, care a dispus ca judecarea să aibă loc în 28 iunie.

Avocatul Ion Cazacu preciza că cererea de amânare a executării pedepsei este motivată de condiţiile extraordinare în care se află fostul premier, condiţii ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ şi asupra familiei acestuia. Potrivit avocatului, amânarea executării pedepsei în cazul lui Năstase poate fi cerută o singură dată, pentru o perioadă de maximum trei luni.

Totodată, avocatul Ion Cazacu a depus, în 25 iunie, la instanţa supremă o contestaţie în anulare în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. Judecarea contestaţiei în anulare a fost stabilită de instanţa supremă pentru 1 octombrie, însă avocaţii fostului premier vor cere preschimbarea termenului.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat luni că Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a deschis o procedură la Tribunalul Bucureşti pe numele lui Adrian Năstase şi că termenul de judecată a fost stabilit pentru marţi.

Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut luni anularea pedepsei de doi ani de închisoare primită de fostul preşedinte al PSD în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Aceştia susţin că faptele pentru care a fost condamnat Năstase s-au prescris şi că, prin urmare, acesta a fost condamnat pe nedrept.

Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac, care se va judeca abia după ce va apărea motivarea judecătorilor. Avocaţii  mai spun că Năstase a fost trimis în judecată ca preşedinte al PSD, dar judecătorii l-au condamnat şi pentru că era premier al României, fără a se cere însă avizul Parlamentului.

De asemenea, avocaţii au cerut Tribunalului Bucureşti ca solicitarea de amânare a executării pedepsei să se judece mai repede de 5 iulie, data stabilită iniţial.

În plus, declaraţiile făcute de familia Năstase după incident au fost făcute publice. Dana Năstase susţine că deşi era împuşcat, soţul ei a fost încătuşat de poliţişti. Andrei Năstase spune că tatăl lui avea o rană în zona gâtului şi cătuşe la mâini. Declaraţiile celor doi sunt certificate şi de Ioan Cazacu, avocatul fostului premier.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'