Discuţia din interiorul CSM se referea la modul în care au acţionat avocaţii lui Adrian Năstase în această perioadă, precum şi reflectarea în mass-media a evenimentelor legate de fostul prim-ministru.
„Poziţia mea a fost clară: nu putem interzice avocaţilor şi jurnaliştilor să comenteze public. În schimb, am cerut CSM să aibă o poziţie fermă cu privire la atacurile împotriva procurorilor şi judecătorilor care au în lucru dosare în care sunt implicate persoane publice. Din acest motiv, i-am reproşat ministrului de Justiţie nu numai reacţiile sale, ci şi cele altor colegi cu privire la aşa-zisele dosare politice”, a declarat Kovesi, după şedinţa CSM.
Kovesi i-a solicitat lui Corlăţean să prezinte public dacă are dovezi că un dosar a fost instrumentat la comandă politică, precum şi numele celor implicaţi.
„Trebuie să verifici şi să te bazezi pe ceva concret. Nu este prima dată şi de asta i-a reproşat. Pe mine nu m-a sunat nici preşedintele, nici primul-ministru în legătură cu vreun dosar (…) Problema mea nu este cu avocaţii sau cu jurnaliştii, ci cu acele persoane cu funcţii importante care spun că se fac dosare politice”, a mai spus Kovesi.
Titus Corlăţean ar fi declarat, pe 21 martie, la TVR Info, că „în sistemul magistraturii şi în sistemul public sunt probleme mari şi va trebui aplicată o balanţă comună pentru toţi”, calificând dosarul Zambaccian drept „o încălcare flagrantă a legii” şi precizând că procurorul de caz ar trebui arestat dacă Adrian Năstase nu va fi condamnat.
Declaraţia lui Corlăţean a fost amplu şi vehement contestată de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei susţinea că opiniile ferme ale ministrului desemnat al Justiţiei Titus Corlăţean în privinţa modului în care trebuie să lucreze procurorii reprezintă „un adevărat pericol” la adresa independenţei acestora, precum şi „un act de intimidare”.
„Opiniile ferme pe care Corlăţean le are în privinţa modului în care trebuie să lucreze procurorii («procurorul ar trebui arestat, dacă Năstase nu este condamnat») şi să răspundă pentru rechizitoriile pe care le întocmesc reprezintă un adevărat pericol la adresa independenţei procurorilor, un act de intimidare a acestora”, susţinea Macovei, referindu-se la declaraţiile lui Titus Corlăţean făcute, la sfârşitul lunii martie, la TVR Info.