Statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză. Fostul Guvern stabilise anul trecut, prin OUG nr. 99/2016, ca acești bani să fie acordați începând din luna martie a acestui an.
Cu toate acestea, copiii nu primesc nici în 2017 banii pentru educație, pentru că o nouă amânare a intrat astăzi în vigoare, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2017. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 79 din 30 ianuarie 2017.
Potrivit avocatnet.ro, concret, copiii ar putea primi acești bani abia din 1 ianuarie 2018, potrivit actului, dacă autoritățile nu vor decide atunci asupra unei noi amânări. Până atunci, autoritățile vor trebui să adopte și normele suplimentare necesare pentru aplicarea prevederii din Legea educației – în caz contrar, posibilitatea unei alte amânări nu este exclusă nici din 2018 încolo.
Deși Legea educației este în vigoare din 9 februarie 2011, aplicarea efectivă a prevederilor privind banii pentru educație a fost stabilită inițial pentru anul 2013. Cu toate acestea, copiii nu au primit bani din 2013 pentru că termenul de intrare în vigoare a fost amânat de câteva ori prin ordonanță de urgență.
Cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont de depozit („cont pentru educație permanentă”) deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. În plus, și părinții vor avea posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului.
Titularul contului va fi copilul, el urmând să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților.
Vezi si: Concediul paternal s-ar putea dubla: Taţii ar avea 10 zile libere