Modificarea legii a fost necesară dată fiind ‘situația critică ce necesita adoptarea de măsuri urgente’, a precizat Telam.
Decretul invocă ‘acțiuni recente de crimă organizată’ și ‘dificultatea de expulzare a cetățenilor străini’ din cauza procedurilor complicate în vigoare, care pot dura până la șapte ani.
Potrivit decretului, numărul cetățenilor străini aflați în închisori din Argentina a crescut în ultimii ani, ajungând la 21,3% din total populației carcerale în 2016.
În țara vecină Bolivia, deputați atât de la putere, cât și din opoziție, au criticat măsura, denunțând-o ca ‘xenofobă’.
Circa 30% dintre bolivienii aflați în străinătate trăiesc în Argentina.
‘Ne vom coordona cu Ministerul Afacerilor Externe pentru a trimite o delegație în Argentina, astfel încât Adunarea Legislativă să fie auzită’, a declarat deputatul Victor Gutierrez, din partidul de opoziție Unitatea Democratică.
În opinia lui Gutierrez, Mauricio Macri nu face astfel decât să imite declarațiile și acțiunile noului președinte american, Donald Trump, care a emis la sfârșitul săptămâni trecute un ordin executiv controversat prin care cetățenilor din șapte state majoritar musulmane — Irak, Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen — li se interzice intrarea în SUA.
Înăsprirea legii imigrației în Argentina survine după ce ministrul securității, Patricia Bullrich, a afirmat că peste o treime dintre deținuții condamnați pentru trafic de droguri și alte infracțiuni sunt originari din Bolivia, Peru sau Paraguay.