Scandal în Parlament. Candidaţii PDL pentru conducerea TVR NU au fost audiaţi

Comisiile parlamentare de cultură au respins audierea celor trei persoane nominalizate de către PDL  pentru a face parte din Consiliul de Admnistraţie al TVR, infomează Mediafax. În semn de protest, democrat-liberalii au părăsit şedinţa şi au anunţat că PDL va ataca la CCR instalarea noului CA la televiziunea publică. Şefia TVR va fi preluată, cel mai probabil, de către Claudiu Săftoiu.
Romania TV
26 iun. 2012, 10:04
Scandal în Parlament. Candidaţii PDL pentru conducerea TVR NU au fost audiaţi

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că democrat-liberalii vor contesta hotărârea de numire a noii conduceri a TVR la Curtea Constituţională, în situaţia în care plenul reunit nu va accepta propunerile PDL.

Turcan a susţinut că validarea noului Consiliu de Administraţie al TVR, fără membri propuşi de PDL, încalcă legea de funcţionare a televiziunii publice, unde se precizează că nominalizările pentru aceste posturi se fac potrivit ponderii parlamentare. „Este un abuz şi abuzul vine din faptul că e pentru prima dată când o instituţie aflată sub control parlamentar nu va avea în consiliul de administraţie persoane propuse de un grup parlamentar, aşa cum prevede legea (…) Votul fiind ilegal, propunerile fiind ilegale, vom contesta hotărârea Parlamentului (de validare a CA al TVR – n.r.) la Curtea Constituţională”, a susţinut Turcan.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut că democrat-liberalii vor lua parte la şedinţa plenului reunit de marţi după-amiază şi vor solicita retrimiterea la comisiile de cultură a raportului prin care sunt propuşi membrii CA al TVR spre validare, astfel încât să fie incluşi şi reprezentanţii PDL în această structură.

Audierea persoanelor propuse de PDL ca membri în viitorul Consiliu de Administraţie al TVR a fost respinsă în comisiile de cultură reunite, cu 15 voturi „împotrivă”, 9 voturi „pentru” şi două abţineri, membrii PDL retrăgându-se din şedinţa comună. Grupurile parlamentare ale PDL au decis să propună trei persoane pentru a face parte din Consiliul de Administraţie al TVR, chiar dacă luni, între liderii de grupuri parlamentare s-a decis ca PDL să nu aibă niciun reprezentant în viitorul CA al Societăţii Române de Televiziune. Astfel, pe lista celor care urmează să fie audiaţi marţi în comisiile de cultură reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului figurau trei propuneri de membri titulari din partea PDL – Radu Carp, Ioan Stanomir şi Andrei Postelnicu.

Senatorul Georgică Severin (PSD) a amintit de ocaziile în care „precedentele, cutumele, înţelegerile, cuvintele de onoare au fost încălcate” de „fostul partid de guvernare”, dând ca exemple cazul Curţii de Conturi, când „un algoritm la fel de clar a fost călcat în picioare”, şi cel al fostului membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) Grigore Zanc, despre care a spus că „a fost dat la o parte fără niciun fel de jenă”.

Deputatul PSD Victor Socaciu a mai spus că, „în trei ani de mandat PDL – Lăzescu”, la Televiziunea Română s-a ajuns la „triplarea datoriei publice a postului” şi la „un dezastru financiar”. „Această penitenţă la care este supusă fosta administraţie PDL este una logică”, a mai spus Socaciu.

„Aveţi de ales între a urma decizia liderilor dumneavoastră de grup şi a rămâne fideli bunei credinţe”, a spus, în schimb, senatorul PDL Radu F. Alexandru, subliniind că prima opţiune reprezintă „o încălcare grosolană a legii”.

„Nu veţi face decât un gest de normalitate (prin audierea membrilor propuşi de PDL) care vă serveşte pe fiecare dintre dumneavostră. Eu ajung să vă rog să nu încălcaţi legea şi să vă faceţi un deserviciu”, a spus Radu F. Alexandru, subliniind la rândul său că cele trei persoane propuse de PDL să facă parte din CA al TVR nu fac parte din niciun partid politic şi nu au făcut parte din Partidul Comunist.

Propunerea Preşedinţiei pentru Consiliul de Administraţia al TVR este Romina Surugiu, iar a Guvernului, Gabriel Tufeanu.

PSD i-a propus pe Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu, iar din partea PNL vor fi audiaţi Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu.

UNPR a propus-o pe Nicoleta Nicolicea, iar UDMR l-a propus pe Nagy Zoltan Levente. Surse politice au declarat că PNL a obţinut, la negocierile cu PSD, preşedinţia Consiliului de Administraţie al TVR, cel mai probabil postul urmând să îi revină lui Claudiu Săftoiu.

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

PDL nu va avea niciun reprezentant în noul Consiliu de Administraţie al TVR, conform deciziei luate, luni, de majoritatea liderilor de grupuri parlamentare, care au stabilit că în CA vor fi câte trei reprezentanţi de la PSD şi PNL şi câte unul de la UDMR şi UNPR.

Romina Surugiu, propunerea Preşedinţiei, este lector doctor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, iar Gabriel Tufeanu, propunerea Guvernului, este directorul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa.

Nicoleta Nicolicea, propusă de UNPR, al cărui lider este soţul acesteia, Eugen Nicolicea, a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care, pe 12 iunie, a fost demis de Parlament, după ce raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011 a fost respins. Şi propunerile PSD pentru noul Consiliu de Administraţie al TVR Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu au făcut parte din fostul CA demis al TVR. De asemenea, Lucia Hossu Longin a făcut parte din acelaşi Consiliu de Administraţie, în perioada mandatului fostului preşedinte al TVR Alexandru Lăzescu.

Claudiu Săftoiu a fost consilier prezidenţial între 2004 şi 2006, de la începutul primului mandat al preşedintelui Traian Băsescu până la numirea sa în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe. În martie 2007, Săftoiu a demisionat din funcţia de director al SIE, la cinci luni şi jumătate de la numire, în ziua în care un cotidian a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentară de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu. În stenogramă Săftoiu susţine că interceptările convorbirilor făcute de SIE sunt pe bază de mandat de la procurorul general şi că Serviciul dispune de aparatură de interceptare.

Irina Radu a fost director de producţie al Kanal D, iar în februarie 2010 a fost numită director general al Intact Production, din 2010, în timp ce propunerea UDMR, Nagy Zoltan Levente, a fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în perioada 2007 – 2009.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!