APMGR: Peste 2.000 de medicamente generice au fost înlocuite cu alternative mult mai scumpe

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, anunţă că nivelul taxei clawback pe trimestrul 4 al anului 2016 a atins un nou nivel nesustenabil, ceea ce va duce brusc la dispariţia multor medicamente ieftine de pe piaţă şi la închiderea unor fabrici de medicamente locale.
Alina Costache
31 ian. 2017, 15:12
APMGR: Peste 2.000 de medicamente generice au fost înlocuite cu alternative mult mai scumpe

„Fără introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, cei cu venituri reduse vor fi în continuare privaţi de cele mai răspândite medicamente de pe piaţă, medicamente care asigură tratamentul la costuri accesibile al celor mai multe afecţiuni cronice” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR, potrivit Capital.ro.

Creşterea procentului „p” din calculul taxei clawback la 18.89% în trimestrul 4 al anului 2016, de la 14.91% în trimestrul 3, este o consecinţă directă a creşterii consumului unor medicamente innovative.

Potrivit unui document, remis Redacţiei, APMGR consideră injust ca producătorii de medicamente generice să fie taxaţi pentru finanţarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitară a taxei clawback, întrucât aceştia nu sunt responsabili în niciun fel pentru creşterea în ansamblu a consumului de medicamente.

Totodată, asociaţia reaminteşte că singura soluţie care ar putea aduce lucrurile în normalitate, salvând astfel de la insolvenţă producătorii de medicamente generice, este implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maxim 65% în calculul variabilei ‘p’ din formula clawback, corelând astfel sarcină fiscală cu politica de preţuri în domeniul medicamentelor.

„Conform cadrului legislativ existent, producătorii de medicamente suportă diferenţa dintre suma alocată anual pentru medicamentele compensate în bugetul de stat, adică aproximativ 6 miliarde de lei (ceea ce reprezintă nivelul consumului de medicamente din trimestrul 4 al anului 2011), şi consumul real de medicamente. Această diferenţă, cunoscută sub numele de taxa clawback, are un impact fiscal cu atât mai mare cu cât preţul medicamentelor este mai mic: în cazul unui medicament generic, acest impact este de trei ori mai mare faţă de cel asupra unui medicament inovativ”, se arată în document.

„O astfel de povară fiscală a devenit de nesuportat pentru producătorii de medicamente generice, mulţi dintre aceştia având capacităţi de producţie în România. Rezultatul este dispariţia medicamentelor generice esenţiale şi închiderea unor capacităţi locale de producţie, cu efecte sociale şi economice ireversibile,” a mai spus Laurenţiu Mihai.

Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe. Conform specialiştilor, acest trend va continua. Medicamentele care urmează să dispară vor fi cele care se adresează unor arii terapeutice de bază, precum bolile cardiovasculare şi digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central şi aparatului respirator şi vor afecta în special bolnavii cronici.

„Avem speranţa că noul guvern va introduce de urgenţă calculul diferenţiat al taxei clawback, în interesul pacienţilor dar şi al economiei româneşti,” a adăugat directorul APMGR.

Citeşte şi MS: Toate medicamentele evaluate de ANM vor fi introduse continuu pe lista de compensate

 

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore