CSM cere corpului magistraţilor să IGNORE orice formă de imixtiune sau presiune

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia judiciară pentru a analiza dacă declaraţiile publice privind cazul Adrian Năstase au lezat independenţa procurorilor anticorupţie şi a judecătorilor instanţei supreme, CSM solicitând corpului magistraţilor să ignore orice formă de imixtiune.
Romania TV
26 iun. 2012, 11:38
CSM cere corpului magistraţilor să IGNORE orice formă de imixtiune sau presiune

„Plenul CSM reaminteşte opiniei publice că nu au fost raportate, nici identificate influenţe ale politicului în dosarul Trofeul Calităţii, toate afirmaţiile lansate în spaţiul public fiind încercări cointeresate a diverşilor factori de a decredibiliza justiţia română şi magistraţii, în legătură directă şi punctuală cu decizia pronunţată în acest dosar”, precizează CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dezbătut marţi aspecte ale evoluţiilor instituţionale şi mediatice privind decizia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 20 iunie, în dosarul „Trofeul Calităţii”.

„Analiza Plenului a vizat, în special, intervenţiile, în calitate de autorităţi publice, ale unor instituţuii ale statului, intervenţiile publice ale unor asociaţii profesionale şi a reprezentanţilor acestora, persoane politice, profesionişti ai justiţiei şi formatori de opinie ce au generat atitudini de sfidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului. În urma dezbaterii tuturor aspectelor ce au conturat un potenţial fără precedent de afectare a independenţei Justiţiei, cu majoritate de voturi, Plenul a decis luarea unor măsuri menite să aşeze în limite de decenţă şi disciplină discursul şi acţiunile publice ale diverşilor exponenţi ai vieţii publice, responsabili de această escaladare„, spune CSM.

În acest context, plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicită, în primul rând, reprezentanţilor autorităţilor publice să manifeste rezervă în declaraţiile publice privind cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată. Plenul CSM a hotarât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei magistraţilor care au instrumentat şi judecat cauza, ca urmare a declaraţiilor vehiculate în spaţiul public de la momentul pronunţării deciziei şi până în prezent.

De asemenea, plenul CSM a hotărât sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor din România pentru a se avea în vedere discutarea, la nivelul Uniunii, a modalităţii de respectare de către avocaţi a obligaţiei de rezervă în ceea ce priveşte publicitatea proprie, constând în apariţii repetate în mass-media, precum şi limitele în care pot fi făcute comentarii publice în legătură cu cauze aflate în curs de soluţionare pe rolul instanţelor.

Pe de altă parte, plenul CSM a decis sesizarea Barourilor aferente cu privire la verificarea modului în care avocaţii din cauza Trofeul Calităţii au respectat deontologia profesională prin afirmaţiile şi comentariile jignitoare, cu potenţial de afectare a reputaţiei, adresate public magistraţilor care au instrumentat cauza.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cere Avocatului Poporului, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România, responsabilitate instituţională, profesională şi, nu în ultimul rând, civică, în actele şi acţiunile promovate instituţional şi prin reprezentanţi. Plenul CSM consideră ca inadmisibile şi reprobabile atitudinile manifestate de aceste instituţii de a prelua apărări din cadrul unui proces aflat pe rol şi de a comunica, în mod public, adrese către CSM prin care solicită răspuns la chestiuni cu care este investită doar instanţa de judecată.

Tot în şedinţa de azi, 26 iunie, Plenul Consiliului a decis reluarea de urgenţă a discuţiilor privind trecerea poliţiei judiciare de sub autoritatea Ministerului de Interne sub cea a Ministerului Public, pentru a se evita orice formă sau intenţie, chiar şi sub forma aparenţei, de influenţare politică a activităţilor operative sau investigative ale poliţiei.

Plenul CSM reaminteşte opiniei publice că nu au fost raportate, nici identificate influenţe ale politicului în dosarul Trofeul Calităţii, toate afirmaţiile lansate în spaţiul public fiind încercări cointeresate a diverşilor factori de a decredibiliza justiţia română şi magistraţii, în legătură directă şi punctuală cu decizia pronunţată în acest dosar.

De asemenea, consecvent rolului său de garant al independenţei Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii reiterează principiile constituţionale conform cărora fără justiţie nu poate exista stat de drept, că orice persoană, instituţie sau autoritate este obligată să respecte independenţa justiţiei şi va sancţiona public orice încercare de intimidare, ameninţare, imixtiune în actul de justiţie şi va sesiza, ori de câte ori va fi cazul, organele în drept. Legea este egală pentru toţi, fără nici un fel de privilegii sau discriminare, hotărârile judecătoreşti trebuie executate iar autoritatea magistraţilor trebuie respectată, chiar dacă actele îndeplinite de aceştia sau deciziile lor nu sunt pe placul unor grupuri de interese sau al populaţiei.

„Acesta fiind cadrul juridic legal, astfel de teme de dezbatere cu potenţial de a genera atitudini şi comportamente improprii la nivel mediatic şi social, cu consecinţa afectării legitimităţii şi independenţei justiţiei sunt absolut nepermise”, a conchis CSM.


Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!