Kovesi avertizează: Fiecare zi începând de azi-noapte este un risc major pentru sistemul de justiţie

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmă că, începând de azi-noapte, ”fiecare zi este un risc major pentru sistemul de justiţie”, care se poate trezi în orice dimineaţă cu modificarea competenţelor, a procedurilor, a statutului magistraţilor. Kovesi spune că modificările făcute de Guvern marţi seara vor influenţa decisiv investigarea acţiunilor de abuz în serviciu şi, la momentul intrării în vigoare, vor avea efecte şi asupra dosarelor aflate în lucru.
Filip Stan
01 feb. 2017, 09:09
Kovesi avertizează: Fiecare zi începând de azi-noapte este un risc major pentru sistemul de justiţie

Laura Codruţa Kovesi a precizat că proiectele Guvernului au fost trimise la CSM pentru a se da un aviz, iar în cadrul acestei proceduri a primit şi DNA, marţi seară, în jurul orei 19.00, proiectul de OUG pentru a da un punct de vedere.

”În timp ce lucram la punctul de vedere, a fost adoptată de Guvernul României această ordonanţă de urgenţă, care din perspectiva noastră aduce modificări extrem de grave, iar lupta anticorupţie va fi lipsită de relevanţă, dacă ea îşi va produce în totalitate efectele”, a continuat Kovesi.

Citeşte şi: Membrii CSM au votat în unanimitate sesizarea Curţii Constituţională pentru conflict între puteri

Întrebată dacă are vreo explicaţie de ce ordonanţa a fost adoptată azi-noapte, deşi a fost cerut un punct de vedere pentru miercuri dimineaţă, procurorul-şef al DNA a răspuns: ”E foarte greu de explicat urgenţa. (…) În ce constă urgenţa? Deciziile CCR la care se face trimitere în nota de fundamentare nu au nicio legătură cu modificările privind pedeapsa, cu modificările privind favorizarea infractorului, cu modificările care prevăd că pentru oamenii care adoptă sau emit sau aprobă acte normative nu vor mai răspunde penal. Nu este niciun fel de legătură”.

”Este revoltător să ceri un punct de vedere de la tot sistemul judiciar (…) şi ne trezim în toiul nopţii să apară această OUG”, a subliniat Kovesi, conform News.ro.

Ea a susţinut că, ”practic, fiecare zi începând de azi-noapte este un risc major pentru sistemul de justiţie”.

”În fiecare dimineaţă ne putem trezi că sunt modificate competenţe, că sunt modificate proceduri, că se poate modifica statutul magistraţilor, că nu mai avem niciun fel de prerogativă”, a continuat ea.

Kovesi a precizat că a convocat miercuri Colegiul de conducere al DNA pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a OUG şi efectele directe asupra fiecărui dosar.

Şefa DNA a susţinut că este o ordonanţă ”cu dedicaţie”, pentru că prin se urmăreşte exonerarea de răspunderea penală a tuturor funcţionarilor publici de rang înalt şi mediu, membri ai Guvernului, membri ai administraţiei locale şi care sunt abilitaţi să emită, să adopte sau să aprobe legi, ordonanţe ale Guvernului, regulamente, ordine ale ministerelor sau decizii ale organelor administrative locale, pentru că legea a fost modificată şi se prevede noţiunea de ”act normativ”. ”Orice act normativ, nu doar lege sau ordonanţă. Deci, o hotărâre de consiliu local sau HG prin care funcţionarii emit aceste acte normative şi produc prejudicii nu vor putea fi investigaţi”, a completat Kovesi.

 ”Aceste modificări vor influenţa decisiv investigarea acţiunilor de abuz în serviciu, dar vor influenţa decisiv şi toate dosarele care s-au făcut până în prezent, în care statul a investit şi resursă financiară şi resursă materială. Este extrem de important să înţeleagă oamenii şi toţi cei care participă la procesul legislativ că dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu pentru tot ceea ce înseamnă infracţiuni care produc prejudicii până la 200.000 de lei nu vor mai putea fi pedepsite”, a mai explicat şefa DNA.

Ea a dat şi un exemplu în privinţa consecinţelor OUG: ”Dacă la un spital, un manager de spital avea la dispoziţie 3 miliarde de lei să cumpere medicamente, acesta să împartă acea sumă în sume mai mici, sub 200.000 de lei, iar contractele de licitaţie să le dea cui doreşte – familiei sale, prietenilor săi, la ce firmă doreşte el, în ce modalitate doreşte, prin achiziţie directă fără nicio procedură, la preţuri supraevaluate pentru că nu va mai putea fi cercetat pentru acest tip de faptă”.

În cursul zilei de astăzi, am convocat Colegiul de conducere al DNA, unde vor participa toți procurorii cu funcții de conducere din cadrul structurii centrale, dar am consultat și structura teritorială, tocmai pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a acestor modificări și efectele directe pe care le vor avea asupra fiecărui dosar. În mare, vă pot spune că, în acest moment, avem în investigare 2.151 de dosare care au ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu. În ultimii trei ani, au fost trimise în judecată peste 1.170 de persoane fizice și peste 30 de persoane juridice pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și, extrem de relevant, este că în aceste dosare în care s-au făcut trimiterile în judecată prejudiciile stabilite se ridică la suma de peste un miliard de euro. Riscul de a fi afectate toate aceste dosare se va resimți în momentul în care dispozițiile din această ordonanță vor intra în vigoare”, a declarat Kovesi, la Digi 24.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Un mort și șase răniți după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele din Paris
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'