Consiliul Legislativ: Trebuie precizate toate elementele „situaţiei extraordinare” pentru intervenţiile legislative din proiect

Consiliul Legislativ are mai multe obiecţii, observaţii şi propuneri legate de OUG privind modificarea codurilor penale, unul dintre acestea fiind că preambulul proiectului trebuie să prezinte toate elementele "situaţiei extraordinare" pentru toate intervenţiile legislative din proiect, invocând decizia CCR conform căreia "urgenţa reglementării nu echivalează cu existenţa situaţiei extraordinare".
Filip Stan
01 feb. 2017, 11:14
Consiliul Legislativ: Trebuie precizate toate elementele

Consiliul Consultativ apreciază că neaplicarea dispoziţiilor referitoare la incriminarea favorizării infractorului în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative ar trebui reanalizată. Deşi Consiliul are şi obiecţii care ţin de tehnica legislativă, vizând inclusiv titlul OUG, a dat aviz pozitiv proiectului.

Totodată, Consiliul Legislativ critică faptul că nu rezultă care este consecinţa depunerii denunţului cu depăşirea termenului de 6 luni impus de OUG.

„În preambulul proiectului este necesară prezentarea tuturor elementelor de drept şi de fapt ale situaţiei extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată, pentru toate intevenţiile legislative prevăzute de proiect, precum şi efectele negative care s-ar produce în cazul neadoptării prezentului proiect”, notează Consiliul Legislativ, invocând prevederile articolului 115, alineat 4 din Constituţie şi decizii ale Curţii.

Referitor la modificarea prin care este scoasă de sub incidenţa legii favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul al doilea, Consiliul apreciază că aceeaşi soluţie ar trebui prevăzută şi în cazul nedenunţării, tăinuirii şi nedenunţării unor infracţiuni contra securităţii naţionale, „având în vedere raţiunile identice care au stat la baza prevederii respectivelor situaţii de nepedepsire”.

Consiliul apreciază că este necesară reanalizarea prevederii conform căreia dispoziţiile referitoare la incriminarea favorizării infractorului nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative.

În cazul alineatului care se referă la îngrădirea exercitării unui drept pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, Consiliul Legislativ consideră că trebuie analizat dacă pedeapsa stabilită – care este de la o lună la un an de închisoare sau amendă – este „proporţională cu valorile sociale ocrotite de text”.

Consiliul Legislativ critică şi eliminarea referirilor la raporturile de muncă şi la relaţiile prin care se beneficiază de foloase de orice natură din articolul care defineşte conflictul de interese.

În privinţa elementelor de tehnică legislativă, Consiliul Legislativ propune inclusiv reformularea titlului OUG, care ar trebui să precizeze numărul fiecărei legi pe care o modifică. De asemenea, Consiliul popune reformulări legate de introducerea unor alineate şi articole.

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, adoptată marţi seara de Guvern, a fost înregistrată tot marţi seara la Senat pentru dezbatere, depunerea la Parlament şi publicarea în Monitorul Oficial fiind condiţii obligatorii pentru ca actul normativ să poată intra în vigoare.

Ordonanţa de urgenţă a fost înregistrată marţi seara la Senat cu numărul B1 8/2017 şi a intrat în dezbatere în procedură de urgenţă. Conform fişei de pe siteul Senatului, ordonanţa de urgenţă are avizul Consiliului Legislativ.

Potrivit procedurii, Senatul are termen până pe 22 martie să adopte OUG, în calitate de primă cameră sesizată, urmând ca ultimul cuvânt să îl aibă deputaţii.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde
Capital.ro
Ungaria a pus interzis. Românii vor lua 5.000 lei amendă. Legea e lege la vecini
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Este cea mai bună veste! Acești români vor fi iertați de toate datoriile la bănci
Adevarul
Simptomele COVID-ului de vară și ce să faci dacă te-ai îmbolnăvit
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Virusul care te lasă fără bani în cont. Așa îl folosesc hackerii
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cutremur cu magnitudinea de 4,7 în Arad! Unda seismului s-a resimțit în mai multe orașe din vestul țării, precum Cluj și Baia Mare
Capital.ro
Taxă 89 lei pentru șoferi. Ești obligat să achiți, dacă vrei să păstrezi dreptul de a circula
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Traian Băsescu: „Viaţa publică în momentul de faţă nu are nişte locomotive”
MediaFlux
PENSIONARII vor încasa de DOUĂ ORI BANI în luna august! Seniorii se vor bucura de două ori
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!