SRF (Televiziunea şi Radioul Elveţian), principala instituţie media a vorbitorilor de germană din Elveţia, publică joi un articol intitulat „Devine România o republică bananieră în Europa?”, în care comentează faptul că o decizie a Guvernului riscă „să lase în aer” 2.000 de dosare de corupţie, măsură care nu este susţinută în totalitate nici măcar în partidul de guvernământ.
Jurnaliştii elveţieni spun că liderul social-democraţilor, şi „omul puternic” din spatele Guvernului, „nu a fost interesat de corupţie înainte de alegeri”, ci dorea să vorbească despre viitorul României, „nu despre prostii precum corupţia”. Ei citează o conversaţie avută cu Liviu Dragnea înainte de alegeri la Radio SRF.
„Vreau să vorbesc despre viitorul României, nu despre astfel de bullshit”, ar fi spus Dragnea, pentru SRF.
Potrivit articolului, „Guvernul său lucrează acum activ pentru a se asigura că în România corupţia va avea un viitor măreţ” prin ridicarea pragului pentru abuz în serviciu la 200.000 de lei.
Jurnaliştii elveţieni menţionează şi al doilea dosar al lui Liviu Dragnea, spunând că OUG privind modificarea codurilor penale este „retroactivă”. „Liderul de partid Dragnea poate sta relaxat. Procesul care a început acum două zile pentru abuz în serviciu rămâne fără efect. (…) Nici susţinătorul său şi fost premier Victor Ponta nu trebuie să mai apară în faţa instanţei”, notează jurnaliştii.
Publicaţia arată că nu doar social-democraţii beneficiază de măsură, fiind vorba de peste 2.000 de procese pentru abuz în serviciu, care acum vor rămâne fără obiect. Este citată şi Laura Codruţa Kovesi, care acuză că „lupta anticorupţie devine acum irelevantă”.
Articolul încheie afirmând că există încă instituţii care funcţionează, precum ICCJ şi CCR. Jurnaliştii se referă şi la protestele „neobişnuit” de ample din România, care ar putea continua, dar şi la preşedintele Klaus Iohannis, ales popular, care a promis să „apere statul constituţional”.
„Guvernul poate fi astfel făcut să dea înapoi. Dar nu va renunţa. Scopurile lor sunt acum evidente, precum şi lipsa de scrupule în metodele folosite. În România, nu doar lupta anticorupţie este ameninţată, dar şi statul de drept”, se arată în încheierea articolului.
Articolul este semnat de Urs Bruderer, jurnalist al SRF specializat în probleme europene.