Potrivit agenției de presă britanice, nici un comentariu nu a fost disponibil până în prezent din partea serviciilor germane BND sau din partea autorităților iraniene.
Cotidianul german precizează că racheta de croazieră ”Sumar” a fost fabricată în Iran și că a parcurs circa 600 de km la primul său test de succes cunoscut. Se crede că racheta este capabilă să poarte arme nucleare și că ea ar putea avea o rază de acțiune între 2.000 și 3.000 de km, potrivit unor surse din domeniul informațiilor, citate de Die Welt.
Rachetele de croazieră sunt mai greu de contracarat decât rachetele balistice când zboară la altitudini mai joase și nu pot fi reperate de către un radar inamic, provocând confuzie cu rachetele de apărare și lovind obiective adânc în interiorul unui teritoriu inamic.
Dar cel mai mare avantaj din punctul de vedere al Iranului, potrivit unui expert citat de cotidianul german, este că rachetele de croazieră nu sunt menționate în nici o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care interzice punerea la punct de rachete balistice capabile să poarte arme nucleare.
Potrivit News of Iran, testul cu rachetă de croazieră a survenit la câteva ore după ce Casa Albă a avertizat Iranul în legătură cu testul său cu rachetă balistică și a indicat că Washingtonul ar putea impune noi sancțiuni, într-un demers față de Teheran ce ar putea duce la escaladarea tensiunilor în regiune.
Miercuri, Iranul a confirmat că a efectuat un tir cu o nouă rachetă balistică, dar că testul nu contravine acordului privind programul nuclear iranian, pe care Teheranul l-a încheiat cu marile puteri ale lumii, sau unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU ce aprobă acordul.