Victor Ciutacu, interviu înainte de audierea în dosarul PICCJ privind jurnaliştii RTV: Ne putem gândi că este o acţiune de intimidare

Jurnalistul Victor Ciutacu, interviu inainte de audierea in dosarul PICCJ privind jurnalistii RTV: “Ne putem gandi ca este o actiune de intimidare. Domnul Procuror General impune o linie! Cand a venit in Bucuresti, Lazar a dat impresia unui om decent. Lazar nu e cu nimic diferit fata de restul varfurilor tagmei din care provine. Nu am inteles asupra cui planeaza suspiciunea de abuz in serviciu. Ce legatura au angajatii RTV cu ce spunea Basescu?”
Iulian Tudor
02 feb. 2017, 18:04
Victor Ciutacu, interviu înainte de audierea în dosarul PICCJ privind jurnaliştii RTV: Ne putem gândi că este o acţiune de intimidare

Dorinta crancena a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a afla cum au ajuns in redactia postului de televiziune Romania TV inregistrarile cu fostul deputat Sebastian Ghita, in urma carora a fost scos din SRI, prin trecerea in rezerva, seful operativ al Serviciului Florian Coldea a generat inceperea urmaririi penale pe fapta (“in rem”) si formarea dosarului nr.1/P/2017 instrumentat de procuroarea Elena Iordache de la Sectia de urmarire penala si criminalistica a PICCJ. Vizati de ancheta PICCJ sunt jurnalistii postului Romania TV, in numar de vreo 40, care au fost citati de Parchetul General sa fie audiati, ca martori, la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane intr-o cauza care vizeaza savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Printre jurnalistii citati de PICCJ pentru a fi luati la intrebari este si Victor Ciutacu , unul dintre jurnalistii postului de televiziune Romania TV. Mai exact, in data de 3 februarie 2017, ora 9.00, Victor Ciutacu va trebui sa se prezinte la sediul IGPR pentru a raspunde intrebarilor procurorilor, scrie luju.ro.

Lumeajustitiei.ro a stat de vorba cu jurnalistul Victor Ciutacu pentru a afla intentiile si pozitia sa, dar si a postului Romania TV, fata de decizia procurorilor de a chestiona jurnalistii pentru niste inregistrari facute publice. Apreciem ca se impune o maxima atentie asupra acestui dosar, in conditiile in care actiunea Parchetul General apare ca o incercare de intimidare a jurnalistilor postului RTV, pornind de la dezvaluriile facute de Sebastian Ghita despre nume grele, precum Florian Coldea, Laura Kovesi, dar si Traian Basescu.

Vezi interviul realizat cu jurnalistul Victor Ciutacu:

Victor, Parchetul General te cheama sa dai declaratii despre ce inregistrarile prezentate de postul TV pe care il reprezinti. Te vei duce?

Eu ma voi duce sa fiu audiat, nu au decat sa ma intrebe ce doresc. Nu am nimic de ascuns, voi fi sincer si voi raspunde. Este treaba lor daca vor sa consemneze declaratiile mele altundeva decat din ecranul televizorului. O sa fac si chestia asta!

Apreciezi ca actiunea procurorilor de a chema in bloc jurnalistii RTV reprezinta o incercare de intimdare?

Cand trimiti citatii si chemi cateva zeci de jurnalisti dintr-o redactie, la aceeasi ora, sa vina la audieri ne putem gandi ca este o actiune de intimidare. Multi dintre cei chemati la audieri sunt oameni neimplicati propriu zis in activitatea editoriala a postului, oameni care sunt indispensabili unui post de televiziune, dar care nu au nici puterea de decizie si nici rol de consultare in politica editoriala. Ma refer la oameni din montaj, din regie, din emisie. Cand tu ca procuror ii chemi pe toti odata, trebuie sa iei in considerare si faptul ca poti bloca activitatea postului de televiziune. Am inteles ca totusi a existat o discutie prealabila si s-a decis sa mergem in transe, ca sindicalistii care plecau in concedii la mare. Totul este extrem de straniu si totul mi se pare cusut cu ata alba.

De ce se fac audierile la IGPR si nu la Parchetul General? Noi am aflat ca Parchetul General ar fi cerut acest lucru pentru ca nu ar avea suficienti agenti de politie judiciara ca sa audieze zecile de jurnalisti! Este adevarat?

Am auzit ceva de genul asta, desigur, neoficial, dar daca asta este explicatia mandrului Parchet General, atunci este geniala. O sa intreb si eu maine pe doamna procuror de ce ne audiaza la IGPR si nu la Parchetul General. Sper sa binevoiasca sa imi raspunda. Norocul meu este ca stiu drumul la IGPR ca am mai facut acolo cand am facut plangeri pentru ca mi-au spart toate conturile online. Voi veni la IGPR, nu e nevoie de mandat de aducere. O sa ma simt ca intr-un castel la IGPR.

Vezi o legatura intre declaratiile Procurorului General Augustin Lazar impotriva unor jurnalisti si posturi de televiziune si decizia procurorilor de a chema jurnalistii la audieri?

Domnul Procuror General impune o linie! Pacat ca am fost noi fraieri pentru ca atunci cand a venit in Bucuresti, domnul Lazar a dat impresia unui om decent si cu bunul simt la el. Ne-am pacalit noi. Nu am avut ochi la oameni! Constat cu regret ca domnul Lazar nu e cu nimic diferit fata de restul varfurilor tagmei din care provine. Daca exista sau nu o legatura intre pozitiile domnului Lazar si actiunile procurorilor pe care ii conduce ramane de vazut, insa eu am remarcat altceva. Anume faptul ca dosarul in care eu si colegii mei suntem chemati la audieri este dosarul cu numarul 1 pe anul 2017 al Parchetului General. De aici pot sa inteleg ca procurorii domnului Lazar s-au apucat de lucru prin februarie si au inceput cu ziaristii! Inseamna ca in ianuarie nu au facut nimic.

De la ce crezi ca a pornit dosarul care ii priveste pe jurnalistii RTV? Este vorba totusi de un dosar care priveste infractiunea de abuz in serviciu!

Asta nu stiu nici eu si nici colegii mei. Incercam sa ne dam seama cine a infaptuit abuzul in serviciu, in ce a constat acest abuz si care sunt efectele lui. E un dosar in rem, din cate am inteles, sunt audiati martori, dar nu am inteles asupra cui planeaza suspiciunea de abuz in serviciu. Ar putea fi vorba despre dosarul care ar privi aparitia in spatiul public a marturisirilor de la sprit ale domnului Basescu cu privire la cum ii raportau diversi oameni la el in birou planul executiilor politice si cum tragea Coldea concluziile dupa ce Camelia Bogdan il executa pe Voiculescu si il salta pe Mustata din complet. Chiar si asa, ma intreb ce legatura au angajatii postului Romania TV cu ce spunea Basescu? Nu l-a inregistrat nici macar un angajat al postului Romania Tv pe domnul Basescu si chiar daca ar fi facut-o, ceea ce nu e cazul, nu cred ca vreun angajat al Romania TV se afla in biroul de la Cotroceni al domnului Basescu cand se petreceau executiile politice.

Cum crezi ca se va termina audierea? Te temi pentru ceva, vazand cate abuzuri se intampla in tara asta?

Sper ca totul sa fie bine si mi s-ar parea si firesc sa fie bine. Eu nu am de ce sa ma tem si nici colegii mei. Oamenii care lucreaza la Romania TV si-au facut treaba cu profesionalism si nu au facut decat sa faca publice niste inregistrari care au venit in redactie. Nimeni din redactie nu are habar unde se ascunde Ghita, cum trimite materialele, cum ajung ele la redactie. Pe mine nu m-a interesat absolut deloc cum ajung inregistrarile lui Ghita in redactie la Romania TV, mai ales ca multe dintre ele au venit in timp ce noi eram deja pe post, in timpul emisiei si nu stiam nici macar ce contin. Eu am vazut toate inregistrarile in direct, cu exceptia uneia singure, care venise in redactie cu cinci minute inainte de a intra in emisiune. Toate inregistrarile au fost prelucrate in timpul live-urilor. Daca are cineva curiozitatea sa verifice ce spun, sa revada emisiunile, caci acolo se va vedea ca acestea nu au aparut niciodata la ore fixe. In televiziune incepi emisiunea cu bomba, nu stai si o lalalai pana la si 25 sau si 27 cand e prelucrata. Ultimul episod l-am vazut la tv, cand eu eram acasa. Ar fi absurd sa ne banuiasca cineva ca stim mai multe decat am facut deja public.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul important din UE care a devenit plin de șerpi și șobolani. E vizitat de foarte mulți români
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lacul Comana, afectat grav de secetă: Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...