Procurorul general solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe ordonanţa de modificare a Codurilor penale

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut joi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu o excepție de neconstituționalitate privind ordonanța de urgență adoptată de Guvern prin care au fost modificate Codurile penale.
Alina Costache
02 feb. 2017, 18:05
Procurorul general solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe ordonanţa de modificare a Codurilor penale

„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională, în temeiul dispozițiilor art.146 lit.d teza finală din Constituție și respectiv art.13 alin.1 lit.f din Legea nr.35/1997 republicată, cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată într-un comunicat al Parchetului General remis joi. 

În solicitarea transmisă Avocatului Poporului, se invocă o serie de critici de neconstituționalitate, atât de natură extrinsecă, cât și intrinsecă.

Astfel, procurorul general susține că prin adoptarea ordonanței a fost încălcat art.115 alin.(4) din Constituție, potrivit căruia: „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”.

De asemenea, a fost încălcat art.115 alin.(6) din Constituție, potrivit căruia: „Ordonanțele de urgență (…) nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile (…) prevăzute de Constituție”, raportat la art.124 din Constituție, art.131 alin.(1) și art.23 alin.(1) din Legea fundamentală, potrivit cărora: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor”.

În plus, a fost încălcat art.1 alin.(4) din Constituție, potrivit căruia: „Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor — legislativă, executivă și judecătorească — în cadrul democrației constituționale” și art.1 alin.(5) din Legea fundamentală, potrivit căruia: „În România, respectarea Constituției a supremației sale și a legilor este obligatorie”.

Totodată, în sesizarea transmisă Avocatului Poporului sunt prezentate critici de neconstituționalitate intrinsecă, ce vizează o serie de articole din actele normative în discuție.

„Pentru a ilustra, de asemenea, dificultățile pe care le implică transpunerea în practică a celor două ordonanțe adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecătorului delegat cu executările penale care vor deveni imposibil de realizat în cele 10 zile prevăzute de noul act normativ, context în care nici judecata nu poate avea loc de urgență. Astfel, prezenta dispoziție este de natură să aducă atingere dreptului la libertatea individuală, în ipoteza acelor persoane care ar trebui, de îndată, puse în libertate ca urmare a dezincriminării faptelor pentru care au fost condamnați definitiv (art.4 din Codul penal) sau ca urmare a executării deja a unei pedepse egale cu maximul special prevăzut de legea nouă (art.6 din Codul penal)”, declară procurorul general. 

Procurorul general consideră că, din reglementarea modului de punere în practică a ordonanței, pe care o cataloghează ca fiind „lipsită de realism”, nu poate fi trasă decât concluzia „ad impossibilium nulla obligatio”.

„Toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept, astfel cum au fost adoptate de Comisia de la Veneția, mai exact fiind vorba despre legalitate din perspectiva procedurii legislative și a excepțiilor în această materie, de securitatea juridică din perspectiva previzibilității legii, a stabilității și coerenței dreptului”, mai spune Augustin Lazăr.

Noi proteste au loc în Bucureşti şi în mai multe oraşe mari din ţară, joi seară, oamenii fiind nemulţumiţi de modificarea codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă. 

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi joi, în Piaţa Victoriei din Capitală, protestând împotriva măsurilor din Justiţie luate de Guvern. Detalii, aici. 

Klaus Iohannis: Jos mâinile de pe DNA! Am sesizat Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, tot joi, că Executivul nu va renunţa la Ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale. „Am luat o hotărâre acum două zile şi mergem înainte, justificat„, a răspuns premierul.

Rugat de jurnalişti să răspundă cu „da” sau „nu”, premierul a precizat: „Am spus, nu”. Mai multe, aici. 

CITEŞTE ŞI Grindeanu: Nici eu, nici ministrul Justiţiei nu am încălcat legea cu nimic. OUG a respectat toate procedurile

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
O nouă sărbătoare legală în luna februarie. Alte zile libere ar putea fi însă eliminate
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cel mai controversat film al anului. Actriță transgender, în rolul lui Dumnezeu
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ucraina a semnat! Trump a primit ce și-a dorit
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai