CSM a decis încetarea detaşării la MJ a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală. Reacţia lui Florin Iordache

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, vineri, cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cei doi fiind din 16 ianuarie secretari de stat.
Filip Stan
03 feb. 2017, 07:55
CSM a decis încetarea detaşării la MJ a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală. Reacţia lui Florin Iordache

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, vineri, că decizia de încetare a detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală este benefică.

„Decizia este benefică nu numai pentru cursul anchetei, pentru imparțialitatea anchetei, dar și pentru Ministerul Justiției și pentru cei doi procurori să fie acasă în Ministerul Public, la dispoziția Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparțială. (…) Am ascultat și punctul de vedere al domnului ministru (Florin Iordache — n.r.) care mi s-a părut rezonabil, că dorește să-și mențină echipa, însă impresia mea a fost că totuși decizia nu vine de la domnia sa”, a precizat Augustin Lazăr.

El a mai spus, în legătură cu modul în care au fost făcute modificările la Codurile penale, că este nevoie de un grup de juriști care să lucreze pentru a rezolva problemele legislative.

„Când schimbăm mai multe articole ale Codului penal este evident că avem nevoie de un grup de juriști și în țara aceasta există un grup de juriști. Nu o putem face ocazional și cu atât mai puțin discreționar. Când s-a lucrat la Codul penal a lucrat un grup de juriști, niște oameni de elită din domeniu, același grup de juriști sau un grup similar trebuie să lucreze pentru a rezolva problemele legislative”.

UPDATE.  Cererea de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima nu are temei juridic, a apreciat vineri ministrul Florin Iordache.

Fără îndoială nu, asta am și spus în cadrul dezbaterilor, acolo, avem un regulament și cred că CSM-ul este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat, respectiv cei doi magistrați, fără îndoială această solicitare nu-și are un temei juridic”, a declarat Florin Iordache, după ședința Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, procurorul Oana Schmidt-Hăineală a demisionat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuție vineri solicitarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima, transmite Agerpres.

Augustin Lazăr a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale și grațierea.

Citeşte şI: CSM discută vineri încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a secretarilor de stat Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută vineri cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a secretarilor de stat Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală.

Citeşte şi: Procurorul general îl lasă în offside pe ministrul Justiţiei. Lazăr a cerut încetarea detaşării locţiitorului lui Iordache

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, se arată în comunicatul procurorului general al României.

Un procuror sau un judecător nu poate activa în afara sistemului judiciar, nici măcar în Ministerul Justiției, fără un astfel de aviz din partea CSM.

Dacă acest aviz este retras, atunci acel magistrat revine la parchetul în care activa.

Citeşte şi: Augustin Lazăr, despre contopirea DNA şi DIICOT: Nu este necesară. Oana Schmidt Hăineală: E o mizerie UPDATE

Augustin Lazăr, despre OUG privind codurile penale: Este o OFENSĂ adusă autorităţii judecătoreşti. Trebuie atacată la CCR

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.
 
 
Ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a fi delegat toate atribuțiile secretarului de stat, Constantin Sima. Informația a fost confirmată de Cristina Liță de la Departamentul de Comunicare al Ministerului.
 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce îi place, de fapt, lui Donald Trump să mănânce. Mulți ar ajunge la doctor cu o asemenea dietă
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Cine nu mai primeşte alocaţia pentru copii în aprilie? Tot ce trebuie să ştii despre ajutorul de la stat
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Producţia următorului film James Bond a început. Va fi o colaborare incredibilă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Primele reacții internaționale după taxele vamale anunțate de Donald Trump de „Ziua eliberării Americii”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)