CSM a decis încetarea detaşării la MJ a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală. Reacţia lui Florin Iordache

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, vineri, cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cei doi fiind din 16 ianuarie secretari de stat.
Filip Stan
03 feb. 2017, 07:55
CSM a decis încetarea detaşării la MJ a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală. Reacţia lui Florin Iordache

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, vineri, că decizia de încetare a detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală este benefică.

„Decizia este benefică nu numai pentru cursul anchetei, pentru imparțialitatea anchetei, dar și pentru Ministerul Justiției și pentru cei doi procurori să fie acasă în Ministerul Public, la dispoziția Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparțială. (…) Am ascultat și punctul de vedere al domnului ministru (Florin Iordache — n.r.) care mi s-a părut rezonabil, că dorește să-și mențină echipa, însă impresia mea a fost că totuși decizia nu vine de la domnia sa”, a precizat Augustin Lazăr.

El a mai spus, în legătură cu modul în care au fost făcute modificările la Codurile penale, că este nevoie de un grup de juriști care să lucreze pentru a rezolva problemele legislative.

„Când schimbăm mai multe articole ale Codului penal este evident că avem nevoie de un grup de juriști și în țara aceasta există un grup de juriști. Nu o putem face ocazional și cu atât mai puțin discreționar. Când s-a lucrat la Codul penal a lucrat un grup de juriști, niște oameni de elită din domeniu, același grup de juriști sau un grup similar trebuie să lucreze pentru a rezolva problemele legislative”.

UPDATE.  Cererea de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima nu are temei juridic, a apreciat vineri ministrul Florin Iordache.

Fără îndoială nu, asta am și spus în cadrul dezbaterilor, acolo, avem un regulament și cred că CSM-ul este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat, respectiv cei doi magistrați, fără îndoială această solicitare nu-și are un temei juridic”, a declarat Florin Iordache, după ședința Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, procurorul Oana Schmidt-Hăineală a demisionat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuție vineri solicitarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, de încetare a detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima, transmite Agerpres.

Augustin Lazăr a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale și grațierea.

Citeşte şI: CSM discută vineri încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a secretarilor de stat Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută vineri cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a secretarilor de stat Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală.

Citeşte şi: Procurorul general îl lasă în offside pe ministrul Justiţiei. Lazăr a cerut încetarea detaşării locţiitorului lui Iordache

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, se arată în comunicatul procurorului general al României.

Un procuror sau un judecător nu poate activa în afara sistemului judiciar, nici măcar în Ministerul Justiției, fără un astfel de aviz din partea CSM.

Dacă acest aviz este retras, atunci acel magistrat revine la parchetul în care activa.

Citeşte şi: Augustin Lazăr, despre contopirea DNA şi DIICOT: Nu este necesară. Oana Schmidt Hăineală: E o mizerie UPDATE

Augustin Lazăr, despre OUG privind codurile penale: Este o OFENSĂ adusă autorităţii judecătoreşti. Trebuie atacată la CCR

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.
 
 
Ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a fi delegat toate atribuțiile secretarului de stat, Constantin Sima. Informația a fost confirmată de Cristina Liță de la Departamentul de Comunicare al Ministerului.
 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Apa îmbuteliată din România, printre cele mai scumpe din Europa
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'