Preşedintele CSM, despre sesizarea CCR: Nu am simţit nicio interferenţă politică. Sistemul judiciar este puternic şi echilibrat

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, vineri, că în cazul deciziei de a sesiza Curtea Constituţională legat de OUG de modificare a codurilor penale nu a simţit nicio interferenţă politică şi nu a gândit că aceasta ar fi o situaţie indusă de politic. Mariana Ghena a afirmat că sistemul judiciar este puternic şi a exprimat o poziţie echilibrată legat de modificările legilor justiţiei.
Filip Stan
03 feb. 2017, 09:27
Preşedintele CSM, despre sesizarea CCR: Nu am simţit nicio interferenţă politică. Sistemul judiciar este puternic şi echilibrat

Mariana Ghena a precizat că până pe 7 februarie va trimite, în scris, la Curtea Constituţională un punct de vedere privind conflictul juridic de natură constituţională între puterea executivă şi cea judecătorească, apărut după ce Guvernul a adoptat OUG de modificare a codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea fără a mai aştepta avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru modificările aduse legilor justiţiei.

„Ni s-a solicitat punctul de vedere (la Curtea Constituţională, n.r.), deci sesizarea a fost înregistrată îndată ce am trimis-o, termenul stabilit pentru a răspunde sesizării este 7 februarie. Până atunci vom întocmi acest răspuns şi-l vom trimite. Poziţiile pe care le-am avut despre proiectele de ordonanţă au fost poziţii legale, procedurale, constituţionale şi le-am exprimat şi manifestat ca atare”, a spus Mariana Ghena.

Ea a precizat că nu este nicio inteferenţă politică şi niciunul dintre membrii Consiliului nu au simţit că ar fi o asemenea situaţie „indusă de către politic către noi”.

„Noi suntem un corp independent aşa cum prevede Constituţia. Categoric ne menţinem în aceste limite”, a continuat Ghena, conform News.ro.

Întrebată în legătură cu urgenţa adoptării modificărilor la codurile penale, Mariana Ghena a spus: „Nu cred că se impune a discuta urgenţa în raport cu abuzul în serviciu sau cu oricare dintre infracţiunile prevăzute în ordonanţă de urgenţă. Procedura însăşi se raportează urgenţei. Atâta vreme cât Consiliul a apreciat, la momentul în care a dat acel aviz, că nu sunt îndeplinite condiţiile urgenţei a avut în vedere întreagă ordonanata de urgenţă, şi nu o infracţiune sau altă”.

Întrebată dacă sistemul judiciar este destabilizat în urma acestei situaţii, şefa CSM a susţinut: ”Categoric, nu. Suntem un sistem judiciar puternic, suntem un sitem judiciar echilibrat, ne-am exprimat poziţia echilibrată, cred, a fost percepută ca atare, cel puţin de sistemul judiciar, dacă nu de întreagă societate”.

În 1 februarie, CSM a sesizat Curtea Constituţională cu un conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale. Sesizarea a fost înregistrată în aceeaşi zi la Curtea Constituţională, iar părţile urmează să trimită puncte de vedere până în 7 februarie.

Şi şeful statului a trimis joi CCR o sesizarea pe tema conflictului juridic constituţional provocat de OUG de modificare a codurilor penale, în care arată că Guvernul a intervenit nelegal prin emiterea actului, deoarece nu se susţine urgenţa măsurii, şi invocă şi protestele din ultima perioadă, ca dovadă că decizia Executivului nu este oportună.

Cele două sesizări, a preşedintelui şi a CSM, vor fi conexate şi judecate împreună de magistraţii Curţii Constituţionale.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a trimis, joi, Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale, invocând mai multe încălcări ale unor articole din Constituţie.

„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d teza finală din Constituţie şi respectiv art. 13 alin. 1 lit. f din Legea nr. 35/1997 republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, a anunţat Ministerul Public.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Cetățean american condamnat în Rusia la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'