DOSARUL MURFATLAR. DNA a pus sechestru pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice şi pe mai multe terenuri

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au pus sechestru asigurător, până la concurența sumei de aproximativ 500 de milioane de lei, pe mai multor bunuri și terenuri, precum și pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice care aparțin mai multor firme puse sub acuzare în dosarul "Murfatlar”, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală.
Alina Costache
03 feb. 2017, 14:32
DOSARUL MURFATLAR. DNA a pus sechestru pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice şi pe mai multe terenuri

Sechestrul asigurător a fost pus pe bunuri, terenuri și pe trei fabrici care aparțin firmelor inculpate în cauză, respectiv Murfatlar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL, Compania de Supraveghere IG SRL, Hecta Viticol SRL și General Gas Management SRL, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție anunța, în 11 noiembrie 2016, că a pus sub acuzare Murfatlar SA și alte opt firme pentru infracțiuni de evaziune fiscală și conexe evaziunii fiscale în dosarul în care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei produs de societățile comerciale coordonate de oamenii de afaceri George Ivănescu, Constantin Cîrciumaru, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Cătălin Vasilescu, Cosmin Popescu și Sorin Săvoiu, cu sprijinul a opt șefi din Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, scrie News.ro.

Procurorii au început atunci urmărirea penală și față de firmele Murfatlar România SA, Bartenders Distilleries SRL, Visteria Industries SRL, Oana Management, Compania De Supraveghere IG SRL, General Gas Management, Dante’s Management SRL, Hecta Viticol SRL, pentru evaziune fiscală în formă continuată, tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată și în forma tentativei.

Potrivit procurorilor, din probele existente la dosar rezultă că, în perioada 2010-2014, societățile Murfatlar România, Euroavipo și Bartenders Distilleries, cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, societăți deținute, administrate sau controlate, în fapt, de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cîrciumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Anchetatorii spun că activitatea infracțională s-a desfășurat cu sprijinul unor funcționari publici din cadrul autorităților fiscale și vamale. Aceștia fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie le-au îndeplinit în mod defectuos.

Ca mod de operare, firmele înregistrau operațiuni fictive, majorau astfel cuantumul TVA deductibil, pentru ca firmele să nu plătească obligațiile fiscale, apoi se foloseau de aceste deconturi de TVA cu opțiune de rambursare ca de o creanță pentru ca împotriva lor să nu fie luate măsuri pentru plata obligațiilor fiscale restante, susțin procurorii DNA.

În doi ani din perioada vizată de anchetatori, societatea Euroavipo ar fi făcut tranzacții fictive cu patru furnizori, de la care au înregistrat facturi de avans în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, o sumă uriașă, comparabilă, potrivit anchetatorilor, cu ratele de capital pe care România le-a plătit FMI în 2012-2015 și cu împrumutul contractat de România de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 2011.

Murfatlar România a intrat în insolvență în martie 2012, iar Euroavipo în aprilie 2012, la acele momente figurând, aparent, fără obligații restante la bugetul general consolidate, deși în evidențele Administrațiilor Finanțelor Publice erau înregistrate obligații de plată la buget de sute de milioane de lei.

Opt șefi de la Ministerul Finanțelor Publice și ANAF i-ar fi ajutat pe patronii firmelor, cinci dintre ei fiind membri ai Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor. Trei antrepozite fiscal de producție de alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți au fost autorizate ilegal, iar funcționarii publici vizați în anchetă au permis ca activitatea antrepozitelor să continue, deși societățile aveau lună de lună obligații fiscale restante.

În 17 octombrie 2016, procurorii DNA au reținut trei dintre cei opt șefi de la ANAF și Ministerul Finanțelor, respective pe Cristian George Lascu, Irina Tănase și Ioana Toma, iar o zi mai târziu aceștia au fost plasați în arest la domiciliu.

În 20 octombrie, procurorii DNA au pus sub control judiciar alți cinci șefi din ANAF și Ministerul Finanțelor: Mariana Vizoli, secretar de stat la MFP, la data faptelor director al Direcției legislație în domeniul TVA, Daniel Diaconescu, vicepreședinte al ANAF, la data faptelor directorul al Direcției generale de informații fiscale, Ana Jarda, director al Direcției generale management al domeniilor reglementate specific din MFP, Ciprian Badea, director al Direcției generale juridice din MFP, și Monica Negruțiu, director al Direcției generale de reglementare a colectării creanțelor bugetare din ANAF. Cei cinci au fost membri în Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor din Ministerul Finanțelor Publice.

Mariana Vizoli și Daniel Diaconescu au demisionat în 21 octombrie, după ce au fost puși sub acuzare.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...