Planul include sporirea asistenței acordate autorităților libiene, în special gărzii de coastă, pentru a controla afluxul de migranți și pentru a le ajuta să creeze tabere de refugiați sigure pe teritoriul Libiei.
De asemenea, UE va sprijini repatrierea voluntară a migranților dispuși să se întoarcă în țările lor de origine și va coopera cu statele vecine Libiei pentru un mai bun control al apelor teritoriale.
În declarația semnată la summitul din Malta se menționează că UE este dispusă să mobilizeze 200 de milioane de euro pentru proiecte destinate Libiei, în special pentru acțiunile cuprinse în planul convenit.
Acest plan a fost convenit la o zi după ce premierul italian, Paolo Gentiloni, și șeful guvernului libian recunoscut de ONU, Fayez Al-Serraj, au semnat la Roma un memorandum prin care se angajează să coopereze pentru a stopa afluxul de migranți, potrivit Agerpres.
Potrivit premierului libian, obiectivul acestui acord este să protejeze frontierele unde ajung migranți din alte țări africane pentru a se îmbarca spre Europa, dar el a insistat că nu va permite intrarea misiunii navale europene „Sophia” în apele teritoriale libiene și a cerut o comandă comună care să permită modernizarea flotei țării nord-africane și controlul apelor sale, precum și ajutor economic.
Odată ajunși pe coasta Mării Mediterane, migranții pornesc către Italia la bordul unor ambarcațiuni oferite de traficanți și aflate de cele mai multe ori în stare precară, fapt ce a provocat naufragii soldate cu mii de victime în fiecare an, numai anul trecut murind în urma unor asemenea accidente circa 5.000 de migranți.