Procurorul general Augustin Lazăr a avut o întâlnire, vineri, cu o delegație a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Procurorul general — răspunzând unei solicitări a CNMR — a precizat că strategia de politică penală a statului este făcută de Guvern, dar strategia trebuie propusă de practicieni, pentru că ei pot aprecia cel mai corect modul în care evoluează criminalitatea. În același context, domnul Augustin Lazăr a subliniat că o lege nu poate ignora punctul de vedere al specialiștilor și că situația ideală o reprezintă aceea potrivit căreia amendarea codurilor penale să nu se facă prin ordonanțe de urgență, ci de către Parlament”, se arată în comunicatul citat.
Conform aceleiași surse, procurorul general și-a exprimat, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții CMNR, disponibilitatea de a purta un dialog deschis, transparent, cu reprezentanții societății civile și ai sindicatelor, pe probleme de larg interes public și în măsura în care acestea se circumscriu competențelor prevăzute de lege pentru PÎCCJ.
La rândul lor, reprezentanții CNMR au prezentat conducerii PÎCCJ opinii în legătură cu adoptarea de către Guvern a unor acte normative care privesc activitatea sistemului judiciar, precum și câteva preocupări punctuale referitoare la colaborarea în domeniul educației juridice și necesitatea protejării fondului forestier.
„Domnul Augustin Lazăr le-a precizat invitaților că, încă de la preluarea mandatului, principala misiune a sa și a echipei sale a fost creșterea gradului de încredere în justiție al opiniei publice. Totodată, procurorul general a făcut o sinteză a punctelor comune care au reieșit din cursul discuțiilor, respectiv: necesitatea abordării prin dialog a situațiilor de criză și cu respectarea principiului separării puterilor în stat; preocuparea pentru apărarea fondului forestier, fiind menționat în acest sens unul dintre obiectivele Ministerului Public, respectiv — ‘Justiția verde’; interesul pentru creșterea ponderii educației juridice în sistemul național de învățământ”, se mai menționează în comunicat.