Emil Constantinescu solicită majorităţii parlamentare PSD-ALDE să ceară Guvernului abrogarea OUG 13

Fostul președinte Emil Constantinescu consideră că demonstrațiile de protest din aceste zile sunt justificate și solicită majorității parlamentare PSD - ALDE să ceară Guvernului abrogarea Ordonanței de Urgență referitoare la modificarea Codurilor penale.
Iulian Tudor
04 feb. 2017, 13:17
Emil Constantinescu solicită majorităţii parlamentare PSD-ALDE să ceară Guvernului abrogarea OUG 13

„Având în vedere degradarea accelerată a climatului social și a cooperării dintre instituțiile statului, care pot aduce grave prejudicii securității naționale și pot întrerupe cursul ascendent al dezvoltării economice a României, considerând justificate demonstrațiile de protest ale cetățenilor din Capitală și din alte mari orașe ale țării, solicit majorității parlamentare PSD — ALDE să ceară Guvernului abrogarea Ordonanței de Urgență referitoare la modificarea Codului penal și să asigure promovarea în Parlament a unui proiect de lege care să fie dezbătut în procedură normală, alături de proiectul Legii de grațiere”, a precizat fostul șef al statului într-o declarație de presă citată de Agerpres.

El a adăugat că, în acest fel, toate partidele parlamentare vor avea posibilitatea să exprime puncte de vedere documentate, la fiecare articol supus dezbaterii parlamentare, în totală transparență față de opinia publică. Se va evita, totodată, posibilitatea ca partidele politice să deturneze în scopuri partizane obiectivul principal al manifestațiilor de protest — eliminarea corupției, din toate sectoarele societății, a menționat Constantinescu.

El a propus, în paralel cu dezbaterea parlamentară, organizarea unei largi dezbateri în cadrul societății civile, sub egida Academiei Române, cu participarea profesorilor și cercetătorilor de la Facultățile de Drept ale Universităților din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, a institutelor de cercetări juridice, a asociațiilor magistraților și a asociațiilor civice cu expertiză în domeniul legislației.

„Obiectivele acestei dezbateri ar trebui să fie: ordinea constituțională; separația puterilor în stat; măsuri de prevenire a corupției și a abuzurilor, pentru a împiedica venirea altor persoane corupte în locul celor anchetate, judecate sau condamnate; edificarea unei economii concurențiale sănătoase, eliberată de intervenții oculte. Cred că România nu este în situația de a primi lecții de democrație de la niciun alt stat din UE sau din altă parte a lumii și poate să-și rezolve singură problemele interne, apelul la orice instanțe străine fiind rușinos”, a mai apreciat Constantinescu.

În contextul în care în aceste zile au fost evocate manifestațiile din timpul Revoluției și cele din Piața Universității, Constantinescu a rememorat acele zile, menționând că a deschis balconul Facultății de Geologie din Piața Universității, pentru a permite exprimarea liberă a ideilor în manifestația maraton pentru democrație din aprilie — iunie 1990.

„În discursul pe care l-am ținut în 15 noiembrie 1990, la mitingul de înființare a Alianței Civice, în fața a peste o jumătate de milion de oameni, m-am opus înlăturării prin forță a conducerii politice de atunci și am pledat pentru o schimbare democratică, prin alegeri parlamentare și prezidențiale. După ce am fost ales președinte, prin votul a peste șapte milioane de cetățeni români, m-am dus la Bruxelles și Strasbourg pentru a anunța că România nu mai acceptă monitorizarea pentru nerespectarea drepturilor omului și aceasta a fost imediat ridicată de Consiliul Europei. Am lansat, împreună cu președintele Clinton, în 1997, la București, Parteneriatul strategic cu SUA, care a fost consolidat în anul 2000″, a afirmat el.

Constantinescu a mai precizat că a reușit să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană, în 1999, și să asigure integrarea României în NATO, în valul al doilea.

„În toată acea perioadă, nimeni din străinătate nu și-a permis să dea indicații României, țara noastră fiind prezentată de șefii de stat occidentali ca un model de rezolvare a problemelor interetnice și ca un lider regional. Am declanșat prima mare campanie împotriva corupției. Am reușit să depășim o gravă criză financiară, să asigurăm, în anul 2000, prima dezvoltare economică sănătoasă, să rezolvăm disputele dintre instituții prin dialog respectuos și să redăm oamenilor sentimentul libertății. Toate acestea s-au putut realiza pentru că în acei ani grei a existat o excepțională solidaritate civică, iar cetățenii au acceptat să plătească prețul dur al tuturor reformelor. Mulți dintre cei care au luptat cu peste două decenii în urmă pentru schimbarea regimului totalitar și a sechelelor lui au părăsit această lume. Sper ca idealurile pentru care ei au luptat să rămână vii în prezent și o sursă de inspirație în vremurile ce vor veni”, a conchis fostul președinte.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: O să propun o soluţie de stingere a conflictului. Se poate vorbi chiar de abrogarea OUG

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă