„Efectiv sunt și eu impresionat de faptul că, iată, societatea civilă a reușit să readucă lucrurile la ordine și rațiunea este cea care a readus lucrurile pe făgașul lor normal„, a declarat, pentru Agerpres, procurorul general Augustin Lazăr.
În opinia sa, decizia de retragere a ordonanței de urgență va permite o analiză obiectivă și profesionistă a modificărilor care trebuie aduse legislației penale.
„Este o decizie corectă, cred că trebuie discutate în Parlament și trebuie discutate în prezența unor juriști reputați, așa cum am arătat anterior, în prezența celor care au lucrat la aceste texte de lege ale Codului penal și Codului de procedură penală. Și atunci vom avea garanția că textele care vor ieși din aceste analize și discuții vor fi bune„, a spus Augustin Lazăr.
Procurorul general a adăugat că retragerea ordonanței de urgență va lăsa fără obiect demersurile legale făcute până acum la Curtea Constituțională sau în instanță cu privire la ordonanța de urgență.
„Vor rămâne fără obiect, dar dorim să vedem în final decizia. Deocamdată este o promisiune pentru mâine, urmează să vedem în concret decizia care se va lua”, a mai afirmat Augustin Lazăr.
Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, sâmbătă seară, că ordonanţa de urgenţă de modificare a codurilor penale va fi abrogată. Mai mult, acesta a precizat că va demara o consultare cu partidele pornind de la forma actuala a ordonanţei, exceptând pragul de 200.000 de lei prevăzut la abuzul în serviciu, pentru a o pune în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.