ISU Suceava a anunţat că temperaturile crescute au favorizat topirea zăpezilor de pe versanţi şi a gheţurilor din albiile râurilor Dorna şi Bistriţa, iar apa revărsată din albia râurilor a afectat mai multe locuinţe, anexe gospodăreşti şi din municipiul Vatra Dornei.
La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari suceveni, Instituţiei Prefectului, SGA, Poliţiei şi Jandarmeriei.
Un număr de 30 de pompieri militari au intervenit cu trei autospeciale şi patru motopompe, pentru evacuarea apei şi pentru ridicarea unor diguri din saci de nisip, în zonele în care apa ameninţa gospodăriile, la intervenţii participând şi lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei.
Până duminică dimineaţa au fost afectate de inundatii 16 case, 33 de anexe gospodăreşti şi 18 curţi, iar patru turişti au fost evacuaţi de la o pensiune, care era în pericol să fie inundată.
Din ordinul prefectului Constantin Harasim, echipa pirotehnică a ISU Suceava urmează să detoneze, duminică, podul de gheaţă de pe râul Bistriţa pentru deblocarea albiei.
Un pod de gheață de mari dimensiuni, care a pornit pe râul Mureș, a stârnit panică în localitatea Bistra Mureșului, autoritățile intrând în alertă întrucât există riscul de inundații din cauza încălzirii vremii și, în special, a precipitațiilor abundente, a declarat duminică șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, generalul Dorin Oltean.
‘Am avut un apel de la Bistra Mureșului, unui cioban îi era în pericol stâna, întrucât venea pe râul Mureș un pod de gheață destul de mare. Am trimis acolo un echipaj de la Deda, până a trecut podul de gheață de stână. Am informat primarii, având în vedere pericolul de inundații, ca urmare a precipitațiilor de 25-35 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 60 de litri pe metru pătrat, să introducă permanența la primării și să monitorizeze cursurile de apă de localitate. În această dimineață (duminică, n.r.), după ce am monitorizat gheața de pe Mureș, am anunțat în aval toți primarii pentru a verifica să nu existe persoane, pescari, în aval. Un echipaj de la Deda monitorizează deplasarea podului de gheață, după care va fi preluat de un echipaj din Reghin, am informat prefectul, dar și Apele Române ca să fie pregătite utilaje. Apele Române ne-au comunicat că la Reghin există deja un utilaj pentru a interveni în cazul în care podul de gheață se blochează, vom avea posibilitatea să interveni să nu se inunde casele din zonă’, a declarat generalul Oltean, citat de Agerpres.
Potrivit șefului ISU Mureș, în ultima perioadă s-a mai semnalat o problemă la Sângeorgiu de Mureș, unde din cauza unor șanțuri înghețate apa a ajuns în curțile oamenilor, dar cu ajutorul unor utilaje închiriate de primărie s-a intervenit, a fost spartă gheața și problema a fost rezolvată.
Albia râului Someș s-a deblocat de zăpoarele formate în noaptea de sâmbătă spre duminică între localitățile Turbuța și Băbeni, însă pericolul formării unor poduri de gheață se păstrează pentru aval, potrivit pompierilor, care monitorizează localitățile din zonă.
„În urma deblocării râului Someș de sloiurile de gheață formate între localitățile Turbuța și Băbeni, acestea se îndreaptă spre localitățile Someș Ohorhei și Benesat. Pompierii monitorizează această zonă”, a declarat duminică Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj.
Podurile de gheață pe porțiunea din Sălaj a râului Someș s-au format după ce mai multe poduri de gheață au fost dinamitate sâmbătă în județele Cluj și Bistrița Năsăud.