Zeci de gospodării inundate după formarea unor poduri de gheaţă pe râuri. Mai multe persoane au fost evacuate VIDEO

Mai multe gospodării au fost inundate, duminică, în judeţele Mureş, Harghita şi Alba, în urma formării unor blocaje de gheață pe râuri, după încălzirea bruscă a vremii. În Alba, zeci de persoane au fost evacuate.
Iulian Tudor
05 feb. 2017, 14:44
Zeci de gospodării inundate după formarea unor poduri de gheaţă pe râuri. Mai multe persoane au fost evacuate VIDEO

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, căpitan Cristian Virag, a declarat că în urma ploilor abundente și a formării unor poduri de gheață pe râul Mureș, în comuna Lunca Bradului au fost inundate aproximativ 20 de curți și anexe gospodărești, potrivit Agerpres.

Potrivit căpitanului Virag, la ora 15,00 erau semnalate poduri de gheață pe râul Mureș în localitățile Brâncovenești, Vălenii de Mureș, Filea (Deda), Gălăoaia, Lunca Bradului, Răstolița și Stânceni, care sunt monitorizate în permanență de echipele mobile ale ISU Mureș și ale primăriilor.

De asemenea, pe râul Gurghiu, sunt monitorizate poduri de gheață la Jabenița, Hodac și Ibănești și, deocamdată, nu s-a impus intervenția echipelor de pirotehniști pentru detonarea blocurilor de gheață.

Reprezentantul ISU Mureș a mai arătat că, în urma ploilor abundente, în municipiul Reghin a fost inundată o pivniță, iar în municipiul Târnăveni apa a pătruns în șapte curți și a inundat drumul de acces către Cartierul Livezi, în toate cazurile echipajele ISU Mureș acționând cu motopompe.

Pe fondul avertizărilor meteorologice, a fost ordonată instituirea permanenței la primăriile din județ și monitorizarea tuturor cursurilor de apă, dându-se dispoziție, încă de joi, pentru curățarea șanțurilor, rigolelor și albiilor pentru a nu apărea probleme în zonele locuite, conform căpitanului Virag. El a precizat că fiecare primar sau responsabil cu monitorizarea are obligația să anunțe urgent în cazul în care constată apariția unor probleme.

Mai multe gospodării au fost inundate duminică după amiază la Toplița, judeţul Harghita, în urma formării unor blocaje de gheață pe râul Mureș, după încălzirea bruscă a vremii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că unul dintre blocaje s-a format la ieșirea din municipiul Toplița și a dus la inundarea mai multor curți și gospodării. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din patru gospodării și pentru salvarea mai multor animale, care riscau să moară înecate.

De asemenea, în urma monitorizării cursului apei, s-a identificat un al doilea blocaj în zona unui pod peste râul Mureș, existând riscul inundării mai multor anexe, dacă apa ar ieși din matcă.

Ambele blocaje de gheață au o lungime de aproximativ 500 de metri și o grosime de 40 de centimetri, iar pompierii nu pot interveni pirotehnic pentru spargerea lor, întrucât în zonă sunt locuințe.

25 de persoane s-au autoevacuat, iar 18 case, 19 anexe gospodărești, șase curți și 12 hectare de pășuni și fânețe au fost inundate în mai multe localități din Apuseni, după ce unele cursuri de apă au ieșit din matcă, în urma formării unor aglomerări de ghețuri, a informat duminică Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba.

Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba s-a deplasat în zonele unde erau formate aglomerările de ghețuri, în vederea identificării unor posibile locuri în care să se execute misiuni de distrugere a zăpoarelor cu mijloace pirotehnice, însă datorită locuințelor aflate în vecinătatea cursurilor de apă nu a fost posibilă intervenția.

Potrivit ISU Alba, cea mai gravă situație s-a înregistrat în comuna Avram Iancu, în localitățile Avram Iancu, Dolești și Vidrișoara, unde râul Arieșul Mic a inundat 15 case, 15 anexe gospodărești și mai multe hectare de pășuni și fânețe. De asemenea, a fost distrus terasamentul pe o lungime totală de 1,1 kilometri pe un drum județean și un drum comunal. Un număr de 25 de localnici s-au autoevacuat la rude.

În Comuna Roșia Montană, satul Cărpiniș, au fost inundate trei case, patru anexe gospodărești și trei curți, ca urmare a revărsării unui pârâu nepermanent. Aglomerările de ghețuri formate în trei zone din proximitatea DN 75, pe raza comunei Albac au făcut să crească la nivelul apei până aproape de nivelul drumului. Au fost inundate trei case, fiind în pericol de inundare alte zece gospodării.

De asemenea, în orașul Câmpeni a crescut nivelul apei pe râul Abrudel și Valea Brătinesei ca urmare a formării unei aglomerări de ghețuri, fiind în pericol de a fi inundate mai multe gospodării și drumuri.

Și în comuna Vadu Moților s-au format aglomerări de ghețuri pe râul Arieșul Mare, în apropiere de DN75. Au fost în pericol de inundare mai multe gospodării și drumul național. Aceeași situație a fost înregistrată și în localitatea Ponorel, comuna Vidra, și în comuna Bistra, fiind în pericol de inundare mai multe gospodării.

Nu numai în Apuseni au fost probleme, ci și în orașul Teiuș, unde s-a format un pod de gheață pe Valea Gioagiului.

Au intervenit în teren, cu forțe și mijloace, atât ISU Alba, cât și serviciile voluntare pentru situații de urgențe locale.

În continuare este monitorizată zona Vidrișoara, iar intervențiile continuă pentru înlăturarea gheții și pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri și curți, de pompierii de la Stația Câmpeni și SVSU „Avram Iancu”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'