UPDATE: Tăriceanu a precizat că Birourile Permanente reunite au aprobat calendarul votării bugetului, moment care va avea loc marţi, iar apoi, miercuri, va fi discutată şi moţiunea de cenzură.
„Marţi va avea loc votul pe bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat şi miercuri, începând de la ora 12.00, dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură”, a spus Tăriceanu.
Moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost citită, luni, în plenul reunit al celor două Camere.
Luni, la 12.00, va avea loc şedinţa de plen comun în care se va da citire moţiunii de cenzură depusă de PNL şi USR.
Cel mai probabil, aceasta va fi votată a doua zi după adoptarea bugetului de stat pe anul 2017, existând în prealabil şedinţa Birourilor Permanente Reunite pentru a fixa data de dezbatere, inclusiv cu timpii alocaţi pentru dezbatere şi vot.
PNL şi USR au depus miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, liderul Patidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, afirmând că aceasta este soluţia „legală şi instituţională” pentru demisia Guvernului.
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu conţine o serie de critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE, pe care PNL şi USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.
”Renunţaţi la legalizarea furtului în România (…) Românii nu vor graţierea şi salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu este o soluţie pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune. Vă somăm să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legii, să renunţaţi la a proteja şi a atenta la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor. Nu vă mai ascundeţi în spatele unui vot pe care cetăţenii vi l-au acordat cu bună credinţă şi deschideţi larg ochii pentru a vedea că nu guvernaţi o Românie minoritară a celor corupţi”, se arată în textul moţiunii de cenzură.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat vineri, la Parlament, că parlamentari ai PSD vor susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, aşa cum au existat social-democraţi care au votat amendamentele PNL la proiectul bugetului de stat pe 2017.
„Inclusiv la dezbaterea pe bugetul de stat, parlamentarii PSD au votat amendamentele PNL şi viziunea PNL de dezvoltare a României. Este un lucru foarte important pentru că arată că sunt oameni în PSD preocupaţi în mod real de dezvoltarea stării, de bunăstare prin legalitate. Vom vedea că sunt membri ai PSD care vor susţine şi moţiunea de cenzură pe care PNL a iniţiat-o”, a afirmat deputatul PNL, potrivit news.ro.
Ea a mai spus că „PNL nu doar că doreşte dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului legislativ, ci şi vot la vedere pentru a şti exact cine îşi doreşte o justiţie puternică sau o justiţie slabă, pentru a şti exact cine îşi doreşte egalitate de tratament pentru toţi cetăţenii acestei ţări”.
După anunţul făcut de Sorin Grindeanu că OUG 13/2017 va fi aborgată, Raluca Turcan a spus că liberalii nu renunţă la moţiune. ”În faţa atitudinii arogante a coaliţiei PSD-ALDE, considerăm că trebuie folosite mijloace democratice şi instituţionale, care, în viziunea Partidului Naţional Liberal sunt urmatoarele: moţiune de cenzură şi căderea Guvernului şi o dezbatere reală în Parlament şi punerea în acord a celor două coduri cu deciziile CCR”, a declarat Raluca Turcan.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat duminică seara, la România TV, că „lucrurile sunt cât se poate de clare”, iar moţiunea de cenzură a PNL şi USR nu va trece deoarece PSD are majoritate în Parlament, iar el se bazează pe acest lucru.
„Eu mă bazez şi Guvernul se bazează pe o majoritate în Parlament. Am primit votul Comitetului Executiv Naţional al PSD în urmă cu două zile, un vot de încredere pentru noi ca şi Guvern, ceea ce înseamnă că inclusiv vot în Parlament. De aceea vă spuneam că acest Guvern se bazează în continuare pe o majoritate solidă în Parlament”, a completat Sorin Grindeanu.
Duminică, ziua în care Guvernul a aprobat OUG privind modificarea codurilor penale, au continuat protestele în toată ţara. În Piaţa Victoriei din Capitală au protestat peste 280.000 de oameni, fiind cel mai mare număr de participanţi de la debutul manifestaţiilor, în timp ce alte 350.000 de persoane au ieşit să protesteze şi în alte oraşe din ţară: La Cluj-Napoca au fost aproximativ 50.000 de manifestanţi, la Sibiu şi la Timişoara câte 40.000, iar la Iaşi peste 30.000.