Dacian Cioloş, despre şedinţa de guvern din 18 mai 2016: Nu am avut „elefanţi” ascunşi între articole

Dacian Cioloş spune, după desecretizarea stenogramei şedinţei de guvern din 18 mai 2016, că nu s-a făcut nimic pe ascuns, că au existat dezbateri, că nu au fost ”elefanţi” ascunşi între articolele ordonanţei adoptate de Guvernul pe care l-au condus şi nici nu aveau de apărat de justiţie şefi de partid, clienţi sau sponsori politici. 
Filip Stan
06 feb. 2017, 10:49
Dacian Cioloş, despre şedinţa de guvern din 18 mai 2016: Nu am avut

Dacian Cioloş a scris pe pagina sa de Facebook că Guvernul Grindeanu a desecretizat stenogramele din două şedinţe ale Executivului, una de anul trecut – adoptarea OUG18/2016 şi cea în care s-a adoptat cunoscuta Ordonanţă 13/2017.

”Apreciez intenţia de a aduce un plus de transparenţă asupra modului în care au fost aprobate cele două ordonanţe, dar resping orice încercare de a pune semnul egalităţii între ele. Nu voi comenta prea mult calitatea dezbaterilor din cele doua Cabinete. Aş sublinia doar că în Guvernul pe care l-am condus, dezbaterile interne erau fireşti, de substanţă, ample, uneori contradictorii dar întotdeauna susţinute de argumente şi având în vedere în primul rând interesul public. Miniştrii ştiau ce acte normative sunt adoptate”, arată fostul premier.

El menţionează că în Executivul pe care l-am condus, modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală s-a făcut transparent, cu toate avizele şi după lungi discuţii argumentate.

”Nu s-a făcut nimic pe ascuns pentru că nu aveam ce şi de ce să ascundem. Proiectul de ordonanţă prezentat de doamna ministru Raluca Prună a avut avizul CSM încă din 12 mai, cu câteva zile înainte de adoptare. Urgenţa a fost clar argumentată şi era justificată de deciziile Curţii Constituţionale şi de faptul că Parlamentul nu avansa deloc cu adoptarea numeroaselor proiecte legislative de modificare a Codurilor pentru a le pune în acord cu zeci de decizii ale Curţii Constituţionale, deşi exista o urgenţă cerută de sistemul judiciar pentru a pune capăt instabilităţii legislative”, subliniază Cioloş.

Citeşte şi: STENOGRAMĂ din şedinţa Guvernului Cioloş: Avem peste 20 de decizii ale Curţii Constituţionale care impun intervenţii

Dacian Cioloş mai precizează că o mare parte dintre modificări au fost preluate de la comisiile juridice ale celor două camere ale Parlamentului, cele mai multe fiind deja adoptate de Senat (prima cameră decizională).

”Nu am avut elefanţi ascunşi între articole şi nici nu aveam de apărat de justiţie şefi de partid, clienţi sau sponsori politici. Textul a fost rediscutat în detaliu cu CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Ministerul Public. Singurul obiectiv era de a servi interesul cetăţenilor care mergeau în instanţe şi interesul magistraţilor care se confruntau cu întârzieri în procese”, mai afirmă fostul premieru.

El spune că, în concluzie, cele doua ordonanţe au fost adoptate de două Cabinete diferite, din raţiuni diferite şi în moduri diferite.

Citeşte şi: Raluca Prună: Nu echipa din Ministerul de Justiţie a făcut OUG 13 din 2017

Postarea lui Dacian Cioloş

Guvernul Grindeanu a desecretizat ieri stenogramele din două ședințe ale Executivului, una de anul trecut – adoptarea OUG18/2016 și cea în care s-a adoptat cunoscuta Ordonanță 13/2017. Apreciez intenția de a aduce un plus de transparență asupra modului în care au fost aprobate cele două ordonanțe, dar resping orice încercare de a pune semnul egalității între ele.

Nu voi comenta prea mult calitatea dezbaterilor din cele doua Cabinete. Aș sublinia doar că în Guvernul pe care l-am condus, dezbaterile interne erau firești, de substanță, ample, uneori contradictorii dar întotdeauna susținute de argumente și având în vedere în primul rând interesul public. Miniștrii știau ce acte normative sunt adoptate.

În Executivul pe care l-am condus, modificarea Codurilor Penal și de Procedură Penală s-a făcut transparent, cu toate avizele și după lungi discuții argumentate:

· Nu s-a făcut nimic pe ascuns pentru că nu aveam ce și de ce să ascundem. Proiectul de ordonanță prezentat de doamna ministru Raluca Prună a avut avizul CSM încă din 12 mai, cu câteva zile înainte de adoptare. (http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/16_05_2016__80626_ro.pdf)

· Urgența a fost clar argumentată și era justificată de deciziile Curții Constituționale și de faptul că Parlamentul nu avansa deloc cu adoptarea numeroaselor proiecte legislative de modificare a Codurilor pentru a le pune în acord cu zeci de decizii ale Curții Constituționale, deși exista o urgență cerută de sistemul judiciar pentru a pune capăt instabilității legislative.

· O mare parte dintre modificări au fost preluate de la comisiile juridice ale celor două camere ale Parlamentului, cele mai multe fiind deja adoptate de Senat (prima cameră decizională).

· Nu am avut ”elefanți” ascunși între articole și nici nu aveam de apărat de justiție șefi de partid, clienți sau sponsori politici.

· Textul a fost rediscutat în detaliu cu CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție și cu Ministerul Public. Singurul obiectiv era de a servi interesul cetățenilor care mergeau în instanțe și interesul magistraților care se confruntau cu întârzieri în procese.

În concluzie, cele doua ordonanțe au fost adoptate de două Cabinete diferite, din rațiuni diferite și în moduri diferite.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?