Adresa de la Ministerul Justiției privind retragerea proiectului de lege pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost trimisă, luni după-amiază, la Consiliul Superior al Magistraturii, a anunțat marți președintele CSM, Mariana Ghena.
„În dimineața zilei de ieri (luni — n.r.) am primit, într-adevăr, proiectele de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Am dispus urmarea procedurii, s-a stabilit termen pentru consultare la instanțe și Parchete 10 februarie. Până la sfârșitul programului, nu am primit o înștiințare din care să fi înțeles că ministrul Justiției ar fi retras acele legi. Însă acum, dimineață, am fost înștiințată că târziu, spre după-amiază, (…) a sosit o adresă din care rezultă că acele proiecte de legi au fost retrase„, a declarat Mariana Ghena.
Întrebată dacă apreciază că modul în care a acționat Ministerul Justiției denotă o lipsă de respect față de CSM, ea a răspuns: „Nu pot eu să mă exprim că ar fi o lipsă de respect, să aprecieze toți cei care văd ceea ce se întâmplă acum”.
Referitor la proiectul de ordonanță care a anulat OUG 13/2017 privind modificarea legislației penale, trimis de asemenea pentru avizare, Mariana Ghena a precizat că o decizie va fi luată în cadrul ședinței de plen a CSM de marți, neputând să se antepronunțe.
CSM anunța, luni, că a primit de la Ministerul Justiției un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și Codului de procedură penală, dar și proiectul ordonanței de urgență pentru abrogarea OUG 13/2017.
„În cursul dimineții de azi, 6 februarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiției, următoarele proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală; Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se preciza într-un comunicat al CSM.
Ulterior, Ministerul Justiției transmitea prin purtătorul său de cuvânt, Cristina Liță, că renunță la proiectul de lege de modificare și completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja CSM, deoarece „dorește elaborarea unuia mai complex”.
„Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, iar acestea vor fi analizate în perioada următoare”, explica MJ.