Ministerul Justiţiei a transmis CSM o cerere de retragere a proiectului de lege privind modificarea Codurilor penale

Ministerul Justiției a transmis, marți, Consiliului Superior al Magistraturii o adresă prin care solicită retragerea cererii de avizare a proiectului de lege pentru modificarea Codurilor penale, a informat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Lecca.
Iulian Tudor
07 feb. 2017, 07:30
Ministerul Justiţiei a transmis CSM o cerere de retragere a proiectului de lege privind modificarea Codurilor penale

Adresa de la Ministerul Justiției privind retragerea proiectului de lege pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost trimisă, luni după-amiază, la Consiliul Superior al Magistraturii, a anunțat marți președintele CSM, Mariana Ghena.

În dimineața zilei de ieri (luni — n.r.) am primit, într-adevăr, proiectele de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Am dispus urmarea procedurii, s-a stabilit termen pentru consultare la instanțe și Parchete 10 februarie. Până la sfârșitul programului, nu am primit o înștiințare din care să fi înțeles că ministrul Justiției ar fi retras acele legi. Însă acum, dimineață, am fost înștiințată că târziu, spre după-amiază, (…) a sosit o adresă din care rezultă că acele proiecte de legi au fost retrase„, a declarat Mariana Ghena.

Întrebată dacă apreciază că modul în care a acționat Ministerul Justiției denotă o lipsă de respect față de CSM, ea a răspuns: „Nu pot eu să mă exprim că ar fi o lipsă de respect, să aprecieze toți cei care văd ceea ce se întâmplă acum”.

Referitor la proiectul de ordonanță care a anulat OUG 13/2017 privind modificarea legislației penale, trimis de asemenea pentru avizare, Mariana Ghena a precizat că o decizie va fi luată în cadrul ședinței de plen a CSM de marți, neputând să se antepronunțe.

CSM anunța, luni, că a primit de la Ministerul Justiției un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și Codului de procedură penală, dar și proiectul ordonanței de urgență pentru abrogarea OUG 13/2017.

„În cursul dimineții de azi, 6 februarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiției, următoarele proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală; Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se preciza într-un comunicat al CSM.

Ulterior, Ministerul Justiției transmitea prin purtătorul său de cuvânt, Cristina Liță, că renunță la proiectul de lege de modificare și completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja CSM, deoarece „dorește elaborarea unuia mai complex”.

Ministerul preciza că „nu este preocupat” să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

„Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, iar acestea vor fi analizate în perioada următoare”, explica MJ.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Apa îmbuteliată din România, printre cele mai scumpe din Europa
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'