În ziarele grupului media Funke apărute luni seara, guvernul a răspuns la o cerere a partidului Stânga (Die Linke) că organizațiile de trafic de persoane „iau în calcul navele ca parte a modului lor de acțiune”. Traficanții știu că „legile maritime internaționale obligă (navele respective) să acorde ajutor de urgență”.
„Guvernul privește cu îngrijorare modul în care traficanții de persoane își adaptează modelul de afaceri” pe baza acestor cunoștințe, a arătat puterea executivă de la Berlin.
Marina militară germană a salvat din apele Mediteranei 9455 de migranți și refugiați, de la începutul operațiunii Sophia, în iunie 2015. Celelalte 24 de state participante au salvat 22.641 de oameni. În același timp, au fost scufundate 351 de ambarcațiuni folosite de traficanți.
Se estimează că în 2016 au încercat să ajungă în Europa pe mare 180.000 de persoane, din care 4.500 nu au supraviețuit călătoriei.
La summit-ul UE din Malta de săptămâna trecută, liderii europeni au convenit asupra unui plan cu 10 puncte pentru oprirea migrației pe cale maritimă, foarte periculoasă, inclusiv prin sporirea asistenței pentru paza de coastă libiană și acordarea de ajutoare pentru înființarea unor tabere de refugiați sigure în Libia, reamintește DPA.