Prezentă marți seara la Radio România Actualități (RRA), Kovesi a fost întrebată cum comentează declarațiile unor persoane că se fabrică dosare.
„Este un mit total neadevărat, aș putea spune total mincinos și calomnios. Pentru că un dosar, din momentul în care se depune o plângere penală, până se finalizează cu o hotărâre definitivă de condamnare, să spunem, în acest dosar sunt implicați foarte mulți magistrați, procurori și judecători. De multe ori, peste 10, peste 15 magistrați, care funcționează la parchete diferite, la instanțe diferite, care judecă în complete diferite. Toate dosarele procurorilor sunt judecate de judecători. Judecătorii readministrează probele dispuse de procurori în cursul urmării penale. Este ridicol să susținem că tot sistemul judiciar s-a coalizat să fabrice dosare (…) Este exclus să existe dosare fabricate, este o minciună”, a spus procurorul șef al DNA.
Kovesi a fost întrebată și de faptul că sunt persoane care spun că „poliția politică” poate lua pe oricine și oricând.
„Este un mit lansat de persoanele pe care noi le cercetăm. Activitatea noastră este verificată din două părți. În primul rând, atunci când un procuror încalcă legea, încalcă atribuțiile de serviciu, se poate sesizat CSM și Inspecția Judiciară face o verificare a modului în care acesta și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. În absolut tot ce facem în dosarele penale, măsurile pe care noi le dispunem, probele pe care le administrăm, sunt verificate de judecători care judecă. Dacă un procuror, de exemplu, dispune o măsură, orice persoană care este afectată de acea măsură poate să o conteste la judecător. Și judecătorul decide dacă este corect sau dacă procurorul nu a aplicat corect legea”, a replicat șefa DNA.
De asemenea, Kovesi a fost întrebată dacă în România se poate face un dosar unei persoane, chiar dacă nu a făcut nimic.
„Eu nu cred acest lucru. Sunt atacuri sistematice, concertate asupra DNA, pentru decredibilizare, pentru intimidare, pentru hărțuirea procurorilor și nu numai, în general pentru hărțuirea celor din sistemul judiciar. Nu există persoane care să fie cercetate sau anchetate pur și simplu. Atunci când există plângeri penale contra lor, atunci când există indicii că au săvârșit fapte penale, și, mai mult decât atât, nu în orice dosar în care se face plângere penală se ajunge la o trimitere în judecată”, a afirmat Kovesi.
Kovesi: Anul trecut DNA a trimis în instanță 403 dosare și doar 4 au fost restituite definitiv la procurori
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți seara la RRA că DNA a trimis, în anul 2016, 403 dosare în instanță, iar dintre acestea doar 4 au fost restituite definitiv la procurori.
„Anul trecut, procurorii au trimis în instanță 403 dosare. Dintre acestea, doar 4 dosare au fost restituite definitiv la DNA. Deci un procent de 1%. O restituire nu înseamnă finalul procesului penal. O restituire nu înseamnă că persoana care a fost cercetată este vinovată sau nevinovată, pentru că restituirea nu înseamnă o soluție definitivă. Au mai fost situații în care au fost restituite la DNA cauze, ulterior când s-au judecat din nou s-au dat și soluții de condamnare. O restituire nu înseamnă finalul procesului și nu înseamnă un verdict de vinovat sau nevinovat”, a spus Kovesi la Radio România Actualități (RRA).
Kovesi a mai spus că în ultimii trei ani DNA a trimis în judecată peste 1.170 de persoane pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cuantumul prejudiciilor fiind de aproximativ 1 miliard de euro. Tot în ultimii trei ani, DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde euro, dintre care 600 milioane euro în anul 2016.
Kovesi a precizat că este foarte important ca Ministerul Finanțelor să recupereze aceste sume și banii să intre în bugetul statului.