Așa afli dacă ai colesterolul mărit!
Ai peste 35 de ani și fumezi sau ai luat anticoncepționale mai mult de 1 an? Testul rapid pentru determinarea nivelului de colesterol îți este util pentru a vedea dacă este nevoie să faci schimbări de dietă sau de stil de viață. Este o metodă simplă de a preveni hipertensiunea arterială și infarctul miocardic. În numai 3 minute știi dacă nivelul tău de colesterol este în limita normală. Este nevoie să pui o picătură de sânge din vârful degetului pe un disc de testare și să citești rezultatul după scurgerea timpului.
Pentru prevenirea bolilor de stomac
Depistarea prezenței bacteriei Helicobacter pylori te protejează de inflamațiile cronice ale mucoasei stomacale, precum gastrita, și de ulcerul gastric. Un test de sânge pe care-l poți face acasă va detecta bacteria în numai 10 minute. Amesteci foarte bine o picătură de sânge cu o soluție de diluare, aplici mixtura pe caseta de testare și aștepți rezultatul. Dacă ești purtător al bacteriei, consultă medicul de familie și află ce măsuri preventive trebuie să iei.
Testul ce detectează sângele din scaun
La persoanele cu vârsta peste 45 de ani, sângele apărut în scaun poate fi semnul unor afecțiuni intestinale sau a cancerului colorectal. Uneori, însă nu poți să observe acest simptom. Testul pentru depistarea sângerării oculte în scaun îți arată dacă este cazul să iei măsuri profilactice. Ai nevoie de o probă de scaun și de numai 5 minute. Testul are o acuratețe de 98%.
Citeşte şi 7 greşeli de sănătate pe care nu-ţi dai seama că le faci zilnic
„Sunt alergic?”
Răspunsul la această întrebare îl poți afla într-o jumătate de oră, fără programare la alergolog și fără să ieși din casă. Testul „Depistarea alergiilor” identifică și cauza simptomelor sâcâitoare ca strănutul, ochii iritați sau nasul înfundat. Pui o picătură de sânge în soluția de diluare a testului, amesteci bine și o aplici în caseta de testare. Peste 30 de minute, vei afla dacă ai alergie la polen, la părul de pisică sau la acarieni.
Balonarea poate indica intoleranța la gluten
Simptomele ca diareea sau balonarea pot fi date de intoleranța de gluten, o proteină aflată în mai multe alimente. Prin autotestare, afli dacă tulburările gastrointestinale sunt pricinuite de boala celiacă și dacă este nevoie de schimbări de dietă. Rezultatul testului „Intoleranță la gluten” se obține în doar 10 minute.
Pentru confirmarea carenței de fier
Un alt test rapid îți poate depista o concentrație scăzută de fier, mineral cu rol în alimentarea corpului cu oxigen. Carența lui poate duce la anemie, dar, dacă observi deja semne ca oboseala, durerile de cap, paloarea, acest test îți poate confirma nevoia suplimentării fierului.
Prezența infecției urinare
Cel mai rapid test pe care-l poți face acasă este cel pentru confirmarea unei infecții urinare. Testul conține o bandă de testare pe care o introduci într-o mostră de urină timp de 2 secunde și-ți oferă după 1 minut rezultatul. În situația în care acesta este negativ, însemnă că este vorba doar de o iritație trecătoare a vezicii urinare.
Info
Testele medicale rapide au prețuri cuprinse între 30 și 100 de lei.