Lumea fără ziduri, zeci de naţiuni pe aceeaşi stradă. Top 10 cele mai cosmopolite oraşe din lume FOTO

Trăim încă într-o epocă în care “lumea nu are graniţe”, iar distanţele s-au micşorat considerabil, locuri care în urmă cu 25 de ani păreau inaccesibile devenind acum destinaţii la îndemână de vizitat sau chiar emigrat. Fluxul migrator a cunoscut o creştere accelerată de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar în timp a născut metropole de o remarcabilă diversitate culturală şi etnică.
Daniel Spătaru
12 feb. 2017, 04:47
Lumea fără ziduri, zeci de naţiuni pe aceeaşi stradă. Top 10 cele mai cosmopolite oraşe din lume FOTO

1. New York

Are opt milioane de locuitori, iar aproape jumătate dintre ei sunt bilingvi. New York este în mod clar cel mai cosmopolit oraş din lume, după ce încă din secolul al XIX-lea generaţii peste generaţii de emigranţi s-au stabilit aici, în speranţa unei vieţi mai bune în Lumea Nouă. Hispanicii reprezintă 23% din populaţia oraşului, urmaţi de afro-americani şi asiatici, cu procente de 16% şi, respectiv, 10%. Foarte frumos şi interesant de vizitat este Chinatown. Situat în sudul Manhattan-ului, cartierul asiatic din New York este unul dintre cele mai legendare cartiere din lume. Dacă aveţi şansa de a ajunge acoloîn timpul Anului Nou Chinezesc este de-a dreptul spectaculos.

2. Londra

Capitala Regatului Unit împarte adesea cu Parisul primul loc în topurile privitoare la cele mai turistice oraşe din lume. Statisticile spun că în Londra se vorbesc peste 200 de limbi, iar 35% dintre locuitorii săi sunt născuţi în afara graniţelor Regatului Unit. Populaţiile din Pakistan, Bangladesh, India, Polonia şi Lituania au creat aici adevărate micro-cartiere, dar metropola atrage ca un magnet şi un număr copleşitor de miliardari ruşi. Merită cu prisosinţă văzut cartierul Brixton, şi nu doar pentru piesa “The guns of Brixton”, a celor de la Clash. Aici este “capitala” comunităţii jamaicane din Londra. Un plus de splendoare este oferit în luna august, în timpul carnavalului Notting Hill.

3. Toronto

Mai mult de jumătate din cele 5,5 milioane de persoane care locuiesc în orașul canadian Toronto sunt născute în străinătate, iar metropola continuă să primească un flux de migranți de aproximativ 100.000 pe an. Mai mult decât atât, în loc să favorizeze nivelarea culturală a populaţiei sale, municipalitatea i-a încurajat întotdeauna pe noii veniţi să îşi păstreze particularităţile culturale. Unul dintre cele mai interesante lucruri de văzut în Toronto este Caribana Festival, cel mai mare festival caraibean din America de Nord, care se ţine în fiecare an în luna iunie şi se încheie cu o paradă monumentală pe străzile oraşului şi un picnic pe malul Lacului Ontario.

4. Berlin

Timp de peste 40 de ani împărţită în două, capitala Germaniei şi-a deschis complet graniţele după căderea Zidului, în 1989. În cele 12 districte ale Berlinului trăiesc aproximativ 470.000 de persoane care nu au naţionalitate germană, dar s-au integrat perfect în modelul german. Municipalitatea are o grijă deosebită faţă de emigranţi, astfel că în 1989 a deschis Casa Culturilor Lumii, unde sunt promovaţi şi expun lucrări artişti veniţi din ţările în curs de dezvoltare.

5. Shanghai

Este oraşul din China în care trăiesc cei mai mulţi străini, cu preponderenţă occidentali. De asemenea, mulţi compară Shanghai-ul cu New York-ul din punctul de vedere al multiculturalităţii. Dacă vă programaţi o excursie la Shanghai trebuie spus că nu vă veţi plictisi nicio secundă acolo, iar cluburile, barurile şi restaurantele sunt dintre cele mai diverse. Unul dintre cele mai frumoase lucruri de văzut este Concesiunea Franceză, o mică enclavă franţuzească, cu vile cochete, în stil colonial.

6. Manchester

Oraşul este cunoscut în special datorită celor două cunoscute echipe de fotbal, United şi City, dar se remarcă şi prin diversitatea lingvistică, aici fiind vorbite nu mai puţin de 153 de limbi, în condiţiile în care populaţia oraşului abia dacă trece de 500.000 de locuitori. Această diversitate se datorează, desigur, imigraţiei, dar şi numărului mare de studenţi străini veniţi să studieze aici. Punctul principal de atracţie în Manchester este situat în jurul străzilor George şi Faulkner, unde veţi avea impresia că vă aflaţi în China. Toate afişajele sunt bilingve, iar pe stradă nu veţi auzi niciun cuvânt în engleză.

7. Los Angeles

57% din populaţia totală a oraşului Los Angeles este multilingvă, cu o puternică dominantă hispanică. Mirajul Hollywood-ului atrage anual în LA mii de tineri actori, din toate colţurile lumii, dar aici avem parte şi de comunităţi naţionale consistente, adevărate conglomerate. Aşa s-au născut cartiere precum Filipinotown, Little Armenia, Little Ethiopia sau Koreatown. De vizitat El Pueblo de Los Angeles, locul unde a fost fondat oraşul, pe 4 septembrie 1781, de 11 familii de pobladores. Olvera Street este acum o imensă piaţă mexicană, unde poate fi admirată cea mai veche casă din Los Angeles, Avila Adobe.

8. Sydney

Condiţiile climatice şi naturale sunt foarte atractive şi au făcut din Australia una dintre destinaţiile preferate de către studenţi şi expaţi. Rezultatul? Aproape 40% din populaţia oraşului Sydney este născută în altă ţară decât Australia. Adăugând la acest procent ingredientele culturii aborigene, dar şi ale culturilor coloniale aduse aici în urmă cu câteva secole, obţinem imaginea unui oraş extrem de cosmopolit. Dacă ajungeţi la Sydney, în niciun caz să nu rataţi The Rocks, cel mai vechi cartier din Sydney, unde se află, de asemenea, cele mai vechi pub-uri din oraş.

9. Paris

Dacă parizienii nu sunt întotdeauna foarte prietenoşi cu turiştii, asta nu o împiedică pe capitala Franţei să fie una dintre cele mai cosmopolite metropole ale lumii. Pe lângă faimosul Chinatown, care se găseşte în arondismentul al 13-lea, există în Paris cartiere indiene, africane, japoneze şi chiar ruse. Veţi avea parte de o experienţă unică dacă veţi merge pe Rue Sainte-Anne, cu cele 36 de restaurante ale sale. Locul este destinat mai ales celor care iubesc stilul japonez, bucătăria niponă fiind aici la ea acasă.

10. San Francisco

Cunoscută ca fiind una dintre capitalele emancipării LGBT, metropola San Francisco este deschisă către lume. În total, aproape 24% din populaţia sa este din Asia, iar un procent de 21% are origine hispanică. Datorită numărului mare de asiatici, aici aveşi şansa de a vedea cea mai mare parada de Anul Nou Chinezesc din Statele Unite ale Americii. Neapărat de văzut şi Japanese Tea Garden, situată în Parcul Golden Gate, cel mai mare spaţiu verde din oraş. De subliniat că Golden Gate Park este chiar mai mare decat Central Park, din New York.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Playtech.ro
Antena 1, anunț oficial! S-a aflat data: Când începe Asia Express 2024
DailyBusiness
În atenția tuturor clienților băncilor din România: se schimbă legislația. Care vor fi noile reglementări din 2025
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Revine o escrocherie celebră în România. A făcut furori acum două decenii
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
David Popovici câștigă medalia de aur la proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!