Preda scrie, pe blogul său, că decizia CC referitoare la reprezentarea României în Consiliul European este „un refuz clar al parlamentarizării regimului”.
„Constituţia e eclectică, iar Ponta – la fel ca şi Adrian Năstase în 2003 sau Călin Popescu Tăriceanu în 2007 – încearcă să îi forţeze limitele”, adaugă democrat-liberalul.
El menţionează că premierul a anunţat că nu respectă decizia CC şi că va pleca la Bruxelles.
„Mai mult, Ponta sugerează că USL va declanşa suspendarea. Sfidarea Curţii e un act grav. Niciunul dintre premierii care l-au precedat pe Victor Ponta nu a îndrăznit să meargă împotriva supremaţiei legii”, mai scrie Cristian Preda.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în legătură cu decizia Curţii Constituţionale privind reprezentarea la Consiliul European, că „preşedintele Băsescu a numit nişte oameni în CC care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele”.
„Din păcate acea majoritate din Curtea Constituţională care aparţine lui Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să adauge la Constituţie, ceea ce nu este normal”, a mai spus Ponta.
Ponta a mai declarat că va merge, „evident”, la Bruxelles, la Consiliul European.
Premierul a spus că el crede că preşedintele Băsescu nu va merge la Bruxelles.
„Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict este împotriva intereselor României”, a spus Ponta.