Comercializarea de păsări şi ouă de către producătorii individuali, INTERZISĂ o lună în pieţele din Sectorul 1

Începând de vineri dimineață, timp de 30 de zile, comerțul cu păsări și ouă de către producătorii individuali, a fost interzis în toate piețele din Sectorul 1, anunţă administraţia locală. Decizia a fost luată după ce, joi, a fost descoperit un focar de gripă aviară la cinci pescăruşi morţi pe malil lacului Griviţa. 
Cristina Macuc
10 feb. 2017, 12:56
Comercializarea de păsări şi ouă de către producătorii individuali, INTERZISĂ o lună în pieţele din Sectorul 1

Totodată, a fost interzisă pe teritoriul Sectorului 1, organizarea de târguri și expoziții de păsări. Mai mult, începând de sâmbătă, 11 februarie 2017, Poliția Locală Sector 1, va demara controale în piețe privind comercializarea de păsări și ouă. Acest control, va fi dublat și de Administrația Piețelor Sector 1, în special în Piața 16 Februarie.

Primăria Sector 1 precizează că NU a fost restricționată comercializarea de produse avicole, în supermarket-uri și celelalte magazine autorizate.

„Răspundem cu măsuri concrete, în limita competențelor pe care le avem, pentru a preveni răspândirea acestor cazuri izolate de gripă aviară. Toți directorii din primărie știu ce au de făcut pentru ca populația să fie în siguranță și situația să fie ținută sub control”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Celulă de criză la Bucureşti, după descoperirea pescăruşilor infestaţi cu gripă aviară. Ce măsuri au dispus autorităţile

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că a activat unitatea locală de sprijin de la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară la nivelul Capitalei. Detalii, aici. 

O altă măsură pentru prevenirea și răspândirea focarului de boală, dispusă în această dimineață de celula de criză, o constituie verificarea de către Poliția Animalelor a gospodăriilor care dețin păsări pentru a se asigura că acestea sunt ținute închise și nu vin în contact cu păsările sălbatice.

De asemenea, începând de vineri Poliția Locală a început o amplă campanie de informare a cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie să le ia pentru prevenirea răspândirii cazurilor de gripă aviară. Astfel, polițiștii locali au distribuit și afișat în locuri vizibile pliante informative. Acestea au fost distribuite și afișate la gurile de metrou, în piețele din Sectorul 1, la intrarea în parcuri, la gospodăriile oamenilor, în zona lacurilor, la comercianții de furaje pentru păsări și în alte locuri aglomerate din această zonă administrativă. Campania de informare va dura 30 de zile. Pliantul informativ poate fi găsit atașat.
În plus, va fi ținută o legătură strânsă cu societatea de salubrizare ROMPREST, pentru a aduna fără întârziere păsările moarte sau căzute pe domeniul public.

Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie din curtea proprie sau din locuri publice trebuie să fie anunțate, în regim de urgență, la Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, telefon 021/3480565, fax 021/3482352, e-mail [email protected].
Potrivit unui buletin de analiză, emis de Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, a fost confirmată influența aviară la cinci pescăruși găsiți morți pe malul lacului Grivița, în aval de barajul Străulești.

În aceste condiții, Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, instituția care conduce celula de criză de la nivelul Capitalei, a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri în jurul locației unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară. Această zonă de supraveghere cuprinde Sectoarele 1, 2, 5 și 6 din Municipiul București precum și localitățile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Dragomirești Vale și Chiajna din județul Ilfov.

Cum se poate răspândi gripa aviară?

Gripa aviară este infecţia determinată de virusuri gripale specifice păsărilor, care în mod normal afectează curcile, găinile, struţii, fazanii, potârnichile, raţele, gâştele, păsările sălbatice acvatice din fauna locală şi migratoare.
Virusul este transmis prin intermediul păsărilor bolnave, moarte, a apei contaminate şi prin fecalele şi secreţiile din căile respiratorii ale păsărilor sălbatice purtătoare.
Pentru a preveni infectarea păsărilor domestice, acestea trebuie ţinute în ţarcuri special construite, care să le izoleze complet de păsările sălbatice. Aceste ţarcuri trebuie să fie acoperite complet, pentru ca excrementele păsărilor zburătoare să nu ajungă în spaţiul păsărilor domestice. Totodată, păsările domestice trebuie ţinute separat pe specii (raţele separat de gâşte, separat de găini, separat de curci şi aşa mai departe). În măsura în care aceste ţarcuri nu pot fi construite, trebuie avut grijă ca măcar păsările din gospodărie să nu părăsească teritoriul curţii, limitând astfel contactul cu alte păsări din vecinătate.

Semne posibile de gripă aviară la păsări:

Ochi roşii, secreţii nazale şi lacrimale evidente , stare generală alterată, creasta umflată şi cianotică, pielea capului şi a gâtului violacee, cianotică şi tumefiată, dificultăţi în respiraţie
Odată infectate, atât păsările domestice cât şi cele sălbatice (inclusiv găinile, raţele, gâştele, curcanii şi porumbeii) se pot îmbolnăvi şi muri, infecția se extinde imediat, drept urmare, ca o măsură radicală, toate păsările din curte trebuie sacrificate.

Cum se pot infecta oamenii?

Principala cale de infectare este contactul direct cu păsările bolnave sau cu suprafeţe şi obiecte contaminate. Infectarea poate avea loc de asemenea în timpul tăierii, jumulirii, tranşării şi pregătirii păsărilor pentru a fi gătite.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai i-a arătat cartonașul galben lui Nicușor Dan la Testul Puterii! Ce s-a întâmplat la emisiunea maraton de pe Fanatik
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cristi Borcea, dezvăluiri de care altora le-ar fi mare rușine
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ce pensie primește Maria după 22 de ani de muncă în Italia! Aceasta nu duce grija zilei de mâine: „E de trei ori mai mare decât pensia din România”
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
"Ștefan era foarte bun la învățătură, un băiat liniștit" - Tatăl băiatului a dezvăluit ce obișnuia să facă acasă
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Alocații luna aprilie 2025. Vești bune pentru părinți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred