Expoziția, organizată în cadrul amplului program Zilele Culturii Iraniene în România, reunește o serie de tablouri ale renumitului pictor și miniaturist Mahmoud Farshchian, ceramică și faianță, o colecție de reproduceri arheologice ale basoreliefurilor, capitelurilor și coloanelor de la Persepolis / Takht-e Jamshid (Tronul lui Jamshid), fosta capitală a Persiei Antice, considerată în prezent de istorici și arheologi a opta minune a lumii antice, covoare persane lucrate manual și obiecte de artizanat- cu vânzare, potrivit unui comunicat al Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10-19 februarie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 — 17.00.
* Vineri, 10 februarie, George Petean, unul dintre baritonii cei mai cunoscuți pe plan internațional, va cânta la Sala Radio, ora 19.00, în rolul titular din opera Simon Boccanegra de Verdi, acompaniat de dirijorul David Crescenzi, aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și al Corului Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, informează un comunicat de presă al Orchestrelor și Corurilor Radio România.
În celelalte roluri evoluează: Cellia Costea, Cosmin Ifrim, Gelu Dobrea, Daniel Pascariu, Florin Simionca, Nicolae Simonov.
Proiectul este integrat în seria evenimentelor „Opera în concert”, organizate de Orchestrele și Corurile Radio la fiecare început de an.
Prezența lui George Petean- bariton român născut la Cluj, în 1976- în acest rol la București este cu atât mai interesantă pentru public cu cât recunoașterea unanimă pe plan internațional s-a produs la debutul său în rolul Simon Boccanegra, la Teatro dell’Opera di Roma, în 2012, sub bagheta lui Riccardo Muti.
„Faptul că proiectele viitoare îl vor readuce pe George Petean pe scenele din New York, Londra, Viena, Berlin, Dresda, Napoli, Zürich, Chicago, interpretând rolurile de bariton din operele verdiene ‘Traviata’, ‘Bal mascat’, ‘Rigoletto’, ‘Otello’, ‘Trubadurul’, ‘Forța destinului’ sau cel al lui Gerard din ‘Andrea Chenier’ de Umberto Giordano, face cu atât mai tentant concertul propus de Orchestrele și Corurile Radio”, precizează comunicatul citat.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
*Spectacolul „Singularity” de Cornel Mihai Ungureanu, o coproducție Teatrul Mic – Teatrul de Artă București, va fi prezentat în avanpremieră, sâmbătă, 11 februarie, la Teatrul de Artă București.
Potrivit Agerpres, adaptarea textului și regia sunt semnate de Mariana Cămărășan, iar distribuția spectacolului este formată din Florina Gleznea, Claudia Prec, Mihaela Popa, Bogdan Talașman și Rareș Andrici. Scenografia îi aparține lui Vladimir Turturica, iar light designul lui Ștefan Vasilescu.
„Singularity” este primul spectacol realizat în coproducție de Teatrul Mic și Teatrul de Artă București, face cunoscut site-ul www.teatrulmic.ro.
Gelu Colceag, manager al Teatrului Mic, spune că: „‘Singularity’ este un spectacol special din mai multe puncte de vedere, este un spectacol rafinat care provoacă emoție. Prestația actorilor este una de excepție, jocul actoricesc fiind pus în valoare de viziunea regizorală a Marianei Cămărășan”, citează site-ul menționat.
Spectacolul este apreciat de fondatorul și directorul Teatrului de Artă București, actorul George Constantinescu ca fiind: „… povestea noastră, a tuturor, dureroasă, caldă, candidă, este cea mai fidelă și frumoasă fotografie a războiului infinit din noi. O poveste care are intensitatea primului sărut și prăpastia primei despărțiri”.