Roger Boyes, jurnalist cu state vechi la celebra publicatie „The Times” si „The Sunday Times” a publicat o analiza asupra protestelor de strada din Romania ultimelor saptamani si a ajuns la concluzia ca majoritatea protestatarilor isi varsa mania spre tinte false, in loc sa protesteze impotriva sistemului securistic dezvoltat de serviciile de informatii, in special de Serviciul Roman de Informatii, continuator al fostei Securitati, care au ravasit tara folosind tehnici de manipulare a populatiei. Analistul politic concluzioneaza ca protestatarii de la Bucuresti au fost manipulati spre tinte false, si ii ataca pe politicieni „corupti”, in loc sa protesteze impotriva serviciilor de informatii care au nascut in Romania, impreuna cu institutiile de forta (in special parchetele) o tema de rafuiala cu inamicii din clasa politica si nu numai, impachetata sub masca luptei anticoruptie.
„Protestati fata de serviciile secrete nu fata de politicienii corupti!”
Editia electronica a „The Times” a publicat la data de 7 februarie 2017 un editorial care are ca tema legalitatea actiunilor desfasurate de serviciile secrete romanesti. Titlul: „Romania is becoming the EU’s outlaw state”, se traduce „Romania devine un stat UE al faradelegilor”.
„Oamenii striga «Afara cu hotii!», iar asta duce, in mod inevitabil, cu gandul la Securitatea lui Ceausescu. Nu pentru ca acestia reprezinta puterea de moda veche, ci pentru ca piesa de teatru a strazii este jucata intr-o periaoda in care conducatorii Romaniei par sa copieze unele dintre tehnicile temutei Securitati, serviciul secret care le stia pe toate”.
Autorul vorbeste de faptul ca ofiterii Serviciului Roman de Informatii sunt continuatorii fostei Securitati:„15.000 de ofiteri cu o retea de 500.000 de informatori”. Se precizeaza ca „si-a construit o uriasa baza de date cu informatii de la diverse agentii guvernamentale. Scopul sau este secret, mecanismele sale de control sunt neclare. Accesul SRI in viata de zi cu zi a fost adancit si imbunatatit prin cooperarea cu puternica agentie anticoruptie. Impreuna asculta telefoane si aresteaza preventiv, tinand in acest fel suspectii de rang inalt in detentie pentru a-i opri sa mai comita presupuse infractiuni”.
„The Times” – publicatie de top din statul care a iesit din Uniunea Europeana – adauga faptul ca masurile anticoruptie din Romania au fost luate pentru a multumi Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, dar ca acest fenomen a fost deturnat spre o vanatoare de corupti de nivel scazut (low level) din partidele politice, in special din PSD, si lasa sa se inteleaga ca serviciile au ajuns prin tehnicile lor de manipulare sa controleze politicul.
Concluzia autorului e ferma: „Mania ar trebui sa vizeze serviciile secrete care au folosit chestiunea coruptiei pentru a-si regla conturile cu inamicii, care au erodat drepturile fundamentale si care au institutionalizat o legatura sinistra intre sistemul judiciar, serviciile secrete si departamentele anticoruptie”.