„Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul şi perspectivele de punere în aplicare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia, cu accent pe măsurile vizând consolidarea apărării şi descurajării aliate în zona Mării Negre. Au fost salutate progresele deja obţinute şi a fost subliniată necesitatea continuării eforturilor în vederea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel”, a precizat MAE, într-un comunicat de presă.
Teodor Meleşcanu „a subliniat importanţa unei abordări unitare din partea Alianţei, care să asigure coerenţa de acţiune între dimensiunea nordică şi cea sudică a flancului estic”.
„De asemenea, a evocat angajamentul ferm al României pentru o relaţie transatlantică puternică, precum şi pentru îndeplinirea obligaţiilor care decurg din statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv pe linia alocării resurselor necesare apărării. A fost salutată declararea, la Varşovia, a capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului NATO de apărare antirachetă, prin integrarea facilităţii de la Deveselu, şi a fost evidenţiată importanţa continuării acestui proces, în vederea operaţionalizării depline a sistemului NATO”, se arată în documentul citat.
Potrivit MAE, secretarul general al NATO „a adresat mulţumiri pentru contribuţia de substanţă a României la operaţiile şi misiunile aliate, în special în Afganistan”.
„Totodată, înaltul oficial NATO a exprimat aprecierea faţă de angajamentul României de a aloca, anual, 2% din PIB pentru apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, determinarea fermă a României de a-şi respecta obligaţiile în calitate de stat membru NATO”, a menţionat MAE.
Iniţial, ministrul Meleşcanu avea programată, în 6 februarie, o întâlnire cu secretarul general al NATO la Bruxelles, însă aceasta a fost amânată din cauza unor probleme de sănătate ale lui Jens Stoltenberg.