Transelectrica: România nu-şi mai poate asigura consumul de energie din producţia internă. Reacţia ministerului Energiei

Producția națională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul țării luni dimineață, astfel că România este nevoită să importe mai multă energie, potrivit datelor în timp real postate pe site-ul Transelectrica.
Filip Stan
13 feb. 2017, 08:20
Transelectrica: România nu-şi mai poate asigura consumul de energie din producţia internă. Reacţia ministerului Energiei

UPDATE.  România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producția internă, iar în privința importurilor de luni dimineață, acestea au fost realizate în interesul consumatorului final, a anunțat Ministerul Energiei, într-un comunicat. 

‘România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producția internă: există suficiente unități de producție și stocuri de combustibili pentru acoperirea întregului necesar de consum al țării, România înregistrând inclusiv disponibilități pentru export (de exemplu azi-noapte România a exportat în intervalul 3 circa 483 de Mwh/H). Importul de energie electrică din data de 13 februarie 2017, înregistrat în intervalul 9:00, s-a realizat prin intermediul pieței pentru ziua următoare, cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia. Mecanismul care stă la baza funcționării pieței cuplate este bunăstarea socială a consumatorilor finali: aceștia trebuie să aibă acces la cea mai ieftină energie disponibilă’, se menționează în comunicatul citat.

Potrivit Ministerului Energiei, ‘în intervalul amintit, energia vândută în România se situa la un preț mai mare decât energia provenită din cuplare (circa 74 euro MW preț România față de circa 71 de euro MW preț piața pentru ziua următoare cuplată)’.

‘Ca atare importul realizat în acest interval orar a fost unul în interesul consumatorului final din România. Reamintim cu această ocazie că, inclusiv în momentele de vârf de iarnă în care România a înregistrat consumuri istorice de energie, țara noastră a produs circa 10.000-11.000 MW/h, asigurând nu doar necesarul intern, ci și cantități pentru export (circa 1.000 — 1.500 MW/h), România fiind un factor de echilibru în regiune’, susține ministerul de resort.

Conform datelor în timp real postate pe site-ul Transelectrica, luni dimineață producția de energie a țării a fost mai mică decât consumul național iar soldul import-export a fost în favoarea importului. Astfel, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW iar producția totaliza 8.654 de MW. Importurile au fost mai mari decât exporturile, deferența fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantități importate au provenit din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW). Cu Bulgaria, România are un sold negativ, respectiv exporturile sunt mai mari decât importurile.

Producția națională era asigurată, la acel moment, de cărbune — 2.642 de MW, hidrocentrale — 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă — 1.370 de MW, turbine eoliene — 123 de MW, panouri fotovoltaice — 199 de MW, biomasă — 47 de MW.

În acest context, Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica, a explicat pentru AGERPRES că prețul energiei în România este mai mare decât în alte țări din regiune cu care țara noastră este cuplată, astfel că luni a fost mai ieftin să se importe energie și că nu există un deficit de producție.

„Sunt traderi care cumpără și vând. Numai noi și ungurii avem prețuri mari în regiune, în schimb Cehia și Slovacia au prețuri mici. Deci dacă energia ieftină de la ei își croiește un drum până la noi, vine energie ieftină. Prin urmare, nu este un deficit de producție. Nu am avut niciodată probleme cu acoperirea propriului consum. În zilele când a fost consumul foarte mare, aproape de 10.000 de MW (la mijlocul lunii ianuarie — n.r.), mai erau și 1.500 de MW de exportat, atunci deja aveam probleme, pentru că și Dunărea era foarte mică. Astăzi Dunărea este la 7.100 de metri cubi pe secundă și produce mult, dar prețurile fac ca energia să intre în țară când este mai ieftin la vecini. Aceasta s-a întâmplat la cuplarea piețelor, se încearcă egalizarea prețurilor. Este jocul prețurilor”, a explicat Lohan.

Potrivit acestuia, au mai existat două zile în această lună, respectiv 2 și 6 februarie, când România a importat energie în permanență, iar consumul a fost mai mare decât producția.

Datele de pe bursa de energie OPCOM arătau că România a avut, luni dimineață, printre cele mai mari prețuri din regiune pe piața spot. Spre exemplu, la ora 9:00, energia costa în România 74,29 euro pe MWh, în Ungaria și Slovacia prețul era 70,95 euro pe MWh, iar, în Cehia, 62,60 euro pe MWh.

La ora 10:00, energia costa 73,18 euro pe MWh în România, Ungaria și Slovacia, iar în Cehia prețul era 59,90 euro pe MWh.

Astfel, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producția totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, deferența fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantități importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW). Cu Bulgaria, România are un sold negativ, respectiv exporturile sunt mai mari decât importurile.

Producția națională era asigurată de cărbune — 2.642 de MW, hidrocentrale — 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă — 1.370 de MW, turbine eoliene — 123 de MW, panouri fotovoltaice — 199 de MW, biomasă — 47 de MW, arată Agerpres.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai