Transelectrica: România nu-şi mai poate asigura consumul de energie din producţia internă. Reacţia ministerului Energiei

Producția națională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul țării luni dimineață, astfel că România este nevoită să importe mai multă energie, potrivit datelor în timp real postate pe site-ul Transelectrica.
Filip Stan
13 feb. 2017, 08:20
Transelectrica: România nu-şi mai poate asigura consumul de energie din producţia internă. Reacţia ministerului Energiei

UPDATE.  România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producția internă, iar în privința importurilor de luni dimineață, acestea au fost realizate în interesul consumatorului final, a anunțat Ministerul Energiei, într-un comunicat. 

‘România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producția internă: există suficiente unități de producție și stocuri de combustibili pentru acoperirea întregului necesar de consum al țării, România înregistrând inclusiv disponibilități pentru export (de exemplu azi-noapte România a exportat în intervalul 3 circa 483 de Mwh/H). Importul de energie electrică din data de 13 februarie 2017, înregistrat în intervalul 9:00, s-a realizat prin intermediul pieței pentru ziua următoare, cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia. Mecanismul care stă la baza funcționării pieței cuplate este bunăstarea socială a consumatorilor finali: aceștia trebuie să aibă acces la cea mai ieftină energie disponibilă’, se menționează în comunicatul citat.

Potrivit Ministerului Energiei, ‘în intervalul amintit, energia vândută în România se situa la un preț mai mare decât energia provenită din cuplare (circa 74 euro MW preț România față de circa 71 de euro MW preț piața pentru ziua următoare cuplată)’.

‘Ca atare importul realizat în acest interval orar a fost unul în interesul consumatorului final din România. Reamintim cu această ocazie că, inclusiv în momentele de vârf de iarnă în care România a înregistrat consumuri istorice de energie, țara noastră a produs circa 10.000-11.000 MW/h, asigurând nu doar necesarul intern, ci și cantități pentru export (circa 1.000 — 1.500 MW/h), România fiind un factor de echilibru în regiune’, susține ministerul de resort.

Conform datelor în timp real postate pe site-ul Transelectrica, luni dimineață producția de energie a țării a fost mai mică decât consumul național iar soldul import-export a fost în favoarea importului. Astfel, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW iar producția totaliza 8.654 de MW. Importurile au fost mai mari decât exporturile, deferența fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantități importate au provenit din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW). Cu Bulgaria, România are un sold negativ, respectiv exporturile sunt mai mari decât importurile.

Producția națională era asigurată, la acel moment, de cărbune — 2.642 de MW, hidrocentrale — 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă — 1.370 de MW, turbine eoliene — 123 de MW, panouri fotovoltaice — 199 de MW, biomasă — 47 de MW.

În acest context, Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica, a explicat pentru AGERPRES că prețul energiei în România este mai mare decât în alte țări din regiune cu care țara noastră este cuplată, astfel că luni a fost mai ieftin să se importe energie și că nu există un deficit de producție.

„Sunt traderi care cumpără și vând. Numai noi și ungurii avem prețuri mari în regiune, în schimb Cehia și Slovacia au prețuri mici. Deci dacă energia ieftină de la ei își croiește un drum până la noi, vine energie ieftină. Prin urmare, nu este un deficit de producție. Nu am avut niciodată probleme cu acoperirea propriului consum. În zilele când a fost consumul foarte mare, aproape de 10.000 de MW (la mijlocul lunii ianuarie — n.r.), mai erau și 1.500 de MW de exportat, atunci deja aveam probleme, pentru că și Dunărea era foarte mică. Astăzi Dunărea este la 7.100 de metri cubi pe secundă și produce mult, dar prețurile fac ca energia să intre în țară când este mai ieftin la vecini. Aceasta s-a întâmplat la cuplarea piețelor, se încearcă egalizarea prețurilor. Este jocul prețurilor”, a explicat Lohan.

Potrivit acestuia, au mai existat două zile în această lună, respectiv 2 și 6 februarie, când România a importat energie în permanență, iar consumul a fost mai mare decât producția.

Datele de pe bursa de energie OPCOM arătau că România a avut, luni dimineață, printre cele mai mari prețuri din regiune pe piața spot. Spre exemplu, la ora 9:00, energia costa în România 74,29 euro pe MWh, în Ungaria și Slovacia prețul era 70,95 euro pe MWh, iar, în Cehia, 62,60 euro pe MWh.

La ora 10:00, energia costa 73,18 euro pe MWh în România, Ungaria și Slovacia, iar în Cehia prețul era 59,90 euro pe MWh.

Astfel, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producția totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, deferența fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantități importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW). Cu Bulgaria, România are un sold negativ, respectiv exporturile sunt mai mari decât importurile.

Producția națională era asigurată de cărbune — 2.642 de MW, hidrocentrale — 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă — 1.370 de MW, turbine eoliene — 123 de MW, panouri fotovoltaice — 199 de MW, biomasă — 47 de MW, arată Agerpres.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Localitatea cu cei mai longevivi români. Mulți ajung să trăiască 100 de ani, secretul lor constă în aceste lucruri simple
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
David Popovici, mesaj viral pentru Marcel de la Insula Iubirii
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Asteroidul care a cauzat extincția dinozaurilor era o condrită carbonică, confirmă un nou studiu
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...