De la începutul lunii februarie în zona seismică Vrancea s-a înregistrat o activitate seismică mai intesă decât de obicei. Totul a culminat, pe 8 februari, cu un cutremur de 5, venit la doar câteva ore după un altul de 4,4 şi urmat, la câteva minute, de o replică de magnitudine 3,3. În utimele 3 zile, în zona seismică Vrancea au avut loc 2 seisme cu magnitudini de 2,2 şi 2,7.
Faptul că în ultimele şapte luni în Vrancea s-au produs trei cutremure cu magnitudine de cel puţin 5 nu este chiar obişnuit, apreciază Mircea Radulian. „E o activitate mai intensă decât de obicei, dar nu sunt motive să ne alarmăm; nu este de natură să ne spună că vine un cutremur mare. Au mai existat astfel de situaţii şi în trecut. Ideea este că există un model nou, cutremurele au tendinţa să apară grupate, câte două-trei sau chiar patru într-o zi. Am început să observăm că şi cutremurele mari apar grupate”,
„Un prim scenariu ar fi acela în care un cutremur mare apare din senin pe un fond de activitate normală, când nimeni nu ştie şi când nimeni nu se aşteaptă. Este vorba de un cutremur-fulger, cum îi spunem noi, care ne ia pe nepregătite. Apoi, un al doilea scenariu e atunci când există o activitate neobişnuită care ar putea să semnaleze că vine un cutremur. Să ai un cutremur de 5, apoi încă unul de peste 5, apoi un altul care să depăşească 6 pe Richter. Acesta e un semnal clar că vine un cutremur mare, însă momentan nu ne încadrăm în aceste două semnale. Cu toate acestea, urmărim ce se întâmplă”, a explicat Mircea Radulian pentru adevarul.ro.