Cum recunoşti fibrilaţia atrială

Prezentă în special la vârstnici, fibralația atrială este o problemă de sănătate, care, lăsată netrată, crește de 5 ori riscul de accident vascular celebral.
Romania TV
13 feb. 2017, 11:40
Cum recunoşti fibrilaţia atrială

Inima bate cu o frecvenţă între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Orice anomalie în privința bătăilor inimii poartă numele de aritmii și pot face ca inima să bată mult prea încet, mult prea repede sau într-un mod haotic. Multe dintre aceste artimii pun viața în pericol. Fibrilația atrială este o anormalitate a ritmului cardiac, care duce la apariția bătăilor neregulate ale inimii.

Potrivit statisticilor, femeile cu fibrilații atriale prezintă un risc mai mare de a face atac vascular cerebral decât bărbații.
Factori de risc

Persoanele de peste 60 de ani, care suferă de boli, precum insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, astm, diabet zaharat, hipertiroidism ori care obișnuiesc să consume alcool au un risc foarte mare de a se confrunta cu fibrilații atriale. „Această tulburare de ritm este mai frecventă la vârstnici și în prezența unor boli cardiovasculare sau pulmonare „, explică medicul cardiolog Adina Stoica.

Palpitațiile, printre simptomele bolii

Senzația de bătaie a inimii mult prea repede și mai neregulat (palpitații), respirație dificilă în timpul efortului fizic sau la emoții puternice, oboseală, amețeli, leșin, angină pectorală – toate se numără printre simptomele fibrilației atriale. La unii pacienți, boala poate fi asimptomatică, susțin medicii.

Cea mai de temut complicație, accidentul vascular cerebral

„Complicațiile fibrilației atriale (accidentul vascular cerebral, embolia periferică, infarctul miocardic) sunt determinate de plecarea în circulația cerebrală, a membrelor superioare sau inferioare, în arterele coronare, a unui cheag de sânge format în cavitățile inimii”, precizează medicul Adina Stoica. Cel mai de temut este accidentul vascular cerebral (al cărui risc este de 5 ori mai mare în prezența fibrilației atriale).

Prin ce teste se depistează

Electrocardiograma reproduce pe hârtie activitatea electrică a inimii și ea se numără printre cele mai uzuale investigații prin care poate fi descoperită fibrilația atrială. În cazul în care se suspectează o fibrilație atrială episodică, medicul poate recomanda folosirea unui aparat care înregistrează ritmul cardiac, pe o perioadă de 24 de ore. Procedeul poartă numele de electrocardiograma Holter.

Ecocardiograma este o altă investigație recomandată de medicul cardiolog. Ea vizează modificările din structura valvelor și a pericardului (țesutul din jurul inimii) și analizează activitatea inimii.

Sfatul specialistului Dr. Adina Stoica, medic primar cardiologie, Centrul medical Provita, București

Un stil de viață sănătos, alimentația corectă, controlul greutății, valorilor tensiunii arteriale, glicemiei în diabetul zaharat, exercițiile fizice, tratamentul corect și atent al bolilor care predispun la fibrilație atrială sunt măsuri care pot reduce riscul de apariție al fibrilației atriale.

Ca urmare, se recomandă: evitarea consumului excesiv de alcool, cofeina, nicotina sau stimulantele (băuturi energizante, droguri), menținerea greutății corporale normale, reducerea stresului, tratarea bolilor cardiace, care prin progresia și evoluția lor determină apariția fibrilației atriale (valvulopatii, ischemie miocardică, hipertensiune arterială etc.), tratarea bolilor pulmonare.

De asemenea, în prezența simptomelor, chiar ușoare, se recomandă prezentarea la medic și efectuarea unui ECG de repaus. Mai mult, Asociația Americană pentru Accidente Vasculare Cerebrale recomandă, având în vedere că fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral și unii dintre pacienți sunt asimptomatici, ca populația cu vârsta mai mare de 55 de ani să își verifice frecvența cardiacă o dată pe lună.

Află ce analize medicale sunt recomandate dacă ai bătăi neregulate ale inimii AICI

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii