Brexit-ul loveşte în Germania, ţară din UE care ar putea pierde peste 1 miliard de euro

Ieșirea Marii Britanii din UE ar putea costa Germania până la un miliard de euro, a avertizat Günther Oettinger, noul comisar european pentru buget, informează cotidianul german Handelsblatt.
Iulian Tudor
13 feb. 2017, 15:54
Brexit-ul loveşte în Germania, ţară din UE care ar putea pierde peste 1 miliard de euro

„În cazul Brexitului, există două scenarii pentru buget. Dacă bugetul UE rămâne același, alții vor trebui să sară în ajutor. Dacă bugetul va fi redus cu cota Marii Britanii, atunci nu”, a explicat Günther Oettinger într-un interviu acordat publicației Bild am Sonntag.

După aprecierea oficialului european, a treia opțiune, mai puțin excesivă decât primele două, ar putea costa Germania un miliard de euro sau 1,06 miliarde de dolari. Oettinger a numit această cifră rezonabilă, ținând cont de beneficiile pieței unice pentru economiile europene și pentru Germania. În 2015, bugetul UE s-a ridicat la 145 miliarde de euro, echivalentul a 1% din avuția generată anual de economiile celor 28 de state membre.

De asemenea, Oettinger s-a opus ideii unui impozit la nivelul UE, spunând: „Nu vrem propriul nostru impozit, și cu certitudine în plus peste sursa de venit a bugetului UE. Vrem să dezvoltăm actualul sistem prin care fiecare stat membru transferă un anumit procent din venitul național brut către noi”. Conform datelor comisarului european pentru buget, în medie Marea Britanie a plătit opt miliarde de euro pe an la bugetul UE.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a afirmat săptămâna trecută că Marea Britanie trebuie să își onoreze angajamentele financiare pe care le-a făcut față de bugetul Uniunii Europene, așa cum un grup de prieteni plătesc pe rând nota de plată la un bar.

Citeşte şi Comisarul european Oettinger se îndoieşte că Brexit-ul va deveni realitate

În luna martie a acestui an, Marea Britanie ar urma să ceară în mod oficial activarea articolului 50 care va declanșa negocierile pentru ieșirea din Uniunea Europeană, urmând ca, ulterior, cele două părți să aibă la dispoziție doi ani de negocieri pentru a conveni termenii ”divorțului”, printre care se numără și angajamentele financiare asumate de Londra față de UE în trecut.

„Este ca și cum ai merge la un bar cu 27 de prieteni. Comanzi un rând de bere, însă nu poți pleca atâta timp cât petrecerea continuă. Trebuie să plătești pentru rândul pe care l-ai comandat”, a declarat Margaritis Schinas.

Nota de plată ce va trebui plătită la ieșirea din UE, unul dintre principalele obstacole ce trebuie depășit de Marea Britanie și Uniunea Europeană pentru a ajunge la un „divorț” amiabil, include diferite angajamente financiare, precum obligațiile de pensii ale oficialilor europeni sau promisiuni la bugetul și proiectele blocului comunitar. Cifra vehiculată în mod informal de oficialii UE este de 60 de miliarde de euro. Deși Guvernul britanic nu recunoaște cifra de 60 de miliarde de euro, ajungerea la un acord cu Uniunea Europeană privind acest subiect este crucială pentru relația viitoare a celor două părți.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'