Comisia juridică a Senatului, raport pozitiv pentru proiectul Legii de aprobare a OUG 14 din 2017

Senatorii au adoptat, în unanimitate, proiectul de Lege de aprobare a OUG 14/2017 prin care a fost abrogată controversata OUG 13/2017. Şedinţa a fost marcată de mai multe dueluri verbale: preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae (PSD), i-a cerut reprezentantei Ministerului Public să plece de la şedinţa comisiei întrucât nu a fost invitată.
Filip Stan
13 feb. 2017, 17:12
Comisia juridică a Senatului, raport pozitiv pentru proiectul Legii de aprobare a OUG 14 din 2017

Raportul favorabil a fost dat cu unanimitate de voturi. Textul propriu-zis al OUG 14 a suferit o singură modificare. Astfel, a fost eliminat din textul ordonanţei modificarea a articolului 25 din Codul de Procedură Penală, la propunerea USR.

Proiectul de aprobare a ordonanţei va ajunge, marţi, în şedinţa de plen a Senatului.

În cadrul dezbaterilor a apărut un moment mai tensionat în care preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a cerut reprezentantei Ministerului Public să părăsească şedinţa întrucât nu a fost invitată şi nici nu a ajuns la comisie o adresă referitoare la prezenţa sa.

OUG de abrogare a Ordonanţei de Urgenţă 13, privind modificarea Codurilor penale, a introdus o măsură pentru punerea în acord a legii cu o decizie a Curţii, care solicita eliminarea unei prevederi, care este însăe menţinută în Codul de procedură penală, fiind eliminată litera imediat următoare, care nu are probleme de constituţionalitate.

Eroarea se referă la articolul 25 al Codului de procedură penală. Articolul spune că, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă. Procesul penal poate fi încheiat în mai multe feluri, care sunt explicitate în articolul 16. La litera f) a acestui articol, sunt incluse şi „amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică” sau radierea persoanei juridice.

În cadrul unui proces, a fost ridicată o excepţie de neconstituţionalitate, în urma căreia CCR a decis, în 2016, că lăsarea ca nesoluţionată a acţiunii civile este neconstituţională în cazul în care încetarea procesului penal a intervenit ca urmare a prescripţiei. Cu alte cuvinte, prescripţia unei fapte penale nu justifică încheierea acţiunii civile împotriva pârâtului.

„Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată, din oficiu, de Curtea de Apel Braşov – Secţia penală şi pentru cauze cu minori în Dosarul nr. 9.552/197/2014 şi constată că dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală, cu referire la dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, sunt neconstituţionale în ceea ce priveşte lăsarea ca nesoluţionată a acţiunii civile de către instanţa penală, în cazul încetării procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia CCR.

Astfel, trebuia din articolul 25 eliminată referinţa la articolul 16, alin. 1, litera f). OUG de abrogare a Ordonanţei de Urgenţă numărul 13 elimină însă un articol constituţional, respectiv litera g), imediat următoare literei f) în textul original. Se elimină astfel încetarea procesului penal ca urmare a împăcării părţilor.

În vigoare ar fi fost un articol al Codului de procedură penală declarat neconstituţional.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste pentru bugetari. Li se anulează liberele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Rusia a pierdut peste 421.000 de militari în 2024, potrivit forțelor ucrainene
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă