Convoaie de nave fluviale și barje sunt prinse în gheţurile de pe Dunăre, la Galați, Hârșova, Cernavodă, Călărași, Zimnicea, Fetești, Măcin, Brăila și Orşova, potrivit lui Paul Brânză, director în cadrul Autorităţii Navale Române. El a declarat că în zonă intervin remorcherele Hercules și Perseu și au pregătit echipaje pentru a răspunde solicitărilor comandanților. De asemenea, acesta a precizat că echipajele nu sunt în pericol.
Creșterea rapidă a debitului și a cotelor apelor fluviului Dunării reprezintă un imens pericol pentru echipajele navelor aflate pe Dunărea Fluvială, pentru că ruperea podului de gheață dintre Oltenița și Călărași, între km 406 şi km 375, s-ar putea solda cu desprinderea unor blocuri imense de gheață, care, luate de curenți, ar putea rupe convoaiele de barje și distruge navele, punând în pericol viețile marinarilor.
Reprezentanții celor 44 de companii de transport naval au amenințat că dacă nu se va interveni vor da în judecată statul și vor organiza un protest, blocând centura Bucureștiului cu 280 de camioane, echivalentul capacității de transport a unui convoi format din patru barje.
„Există un pericol major, dacă va fi o viitură de doi metri. Deja acolo, la Călăraşi, e pod de gheaţă de o sută de kilometri lungime. Când se va rupe, va distruge tot. Dacă vor fi morţi, cine răspunde? Gheaţa nu te iartă”, a declarat Mircea Toader, fostul președinte al Comisiei de Transport a Camerei Deputaților, care a fost și președinte al Asociației Armatorilor.
Potrivit prognozei Institutului Național pentru Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) în următoarele zile s-ar putea produce dislocare podului de gheață dintre Oltenița și Călărași: „vor curge sloiuri pe sectorul Corabia – Olteniţa și se vor disloca podurile de gheaţă şi se vor intensifica curgerile de sloiuri pe sectorul aval Olteniţa”, indică prognoza INHGA.