Lee Jae-Yong, în vârstă de 48 de ani, vicepreşedintele Samsung Electronics şi fiul preşedintelui grupului, a fost interogat de mai multe ori în cadrul anchetei de corupţie -scandal care a zdruncinat ţara şi a antrenat destituirea preşedintei de la Seul, Park Geun-Hye.
În urmă cu o lună, echipa specială de anchetatori a trimis unda de şoc în rândurile grupului, cerând arestarea lui Lee pentru presupuse fapte de corupţie, abuz de bunuri sociale şi sperjur. Justiţia a refuzat să emită un mandat de arestare pe numele lui Lee, explicând că faptele de care este acuzat nu se bazează pe probe întemeiate care să justifice arestarea sa.
Primul fabricant mondial de smartphones, care reprezintă o cincime din economia sud-coreeană, s-a confruntat şi cu scandalul bateriilor explozive de la aparatele Galaxy Note 7, pe care compania le-a rechemat de pe toate pieţele.
Luni, după o audienţă-maraton care s-a încheiat după miezul nopţii, anchetatorii au adus noi probe care îl incriminează pe Lee şi au cerut şi un mandat de arestare pe numele lui.
Citeşte şi Probleme noi pentru Samsung. O fabrică a companiei a luat foc din cauza unei baterii defecte VIDEO
Lee a devenit patrolnul companiei după ce tatăl său a suferit o criză cardiacă, în 2014. El este acuzat că ar fi mituit-o pe confidenta din umbră a preşedintelui Choi Soon-Sil, aflată în centrul scandalului ale cărui sume se ridică la aproximativ 40 de milioane de dolari. In schimb, el ar fi obţinut favoruri de la Park.
La rândul ei, doamna Choi este suspectată că s-ar fi folosit de influenţa sa, ca apropriată a preşedintei sud-coreene, pentru a determina grupuri industriale importante să „doneze” aproximatuiv 70 de milioane de dolari fundaţiilor sale, potrivit Belga.
La rândul său, preşedinta Park a fost acuzată de complicitate şi de faptul că i-a permis lui Choi să se amestece în afaceri de stat fără a fi o persoană oficială.
Anchetatorii încearcă acum în mod special să afle dacă vărsămintele făcute de Samsung pentru „a închide ochii” la aprobarea, de către guvern, a unei fuziuni controversate între cele două entităţi, în 2015.