SUBIECTE BACALAUREAT 2012. Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2012 a început, pe 11 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română. La ora 12.00 primii absolvenţi de liceu au intrat în săli pentru a dovedi că limba română nu le este străină. Au ieşit după aproximativ 15 minute fericiţi că au fost declaraţi în mare parte „experimentaţi”.
Dacă probele de competenţe nu le-au pus probleme elevilor, pentru că nu sunt eliminatorii, la probele scrise situaţia este cu totul alta. Luni va avea loc proba scrisă la limba şi literatura română. VEZI METODOLOGIA.
Alina Cocu, profesor de română la Liceul Teoretic Dante Alighieri din Bucureşti, a explicat pentru RTV.NET ce trebuie să facă elevii pentru a obţine rezultate bune şi la probele scrise. Cadrul didactic a vorbit câte puţin despre fiecare subiect.
Primul subiect
„Întrebările nu sunt foarte grele. Este un text la prima vedere cu mai multe cerinţe. De regulă sunt nouă cerinte, primele şase, şapte sunt lejere, nu trebuie să le fie frică, sunt automatisme ale lor: exerciţii lexicale, figuri de stil, rimă, ritm, sinonime, familie de cuvinte, chiar uşor. Ultimele puncte sunt mai dificile şi arată nişte competenţe câştigate în anii de liceu„, a spus profesoara.
Alina Cocu a mai spus că cei mai mulţi elevi trec cu uşurinţă peste ultimele cerinţe, siguri că nu reuşesc să le rezolve.
„Majoritatea trec peste ele, nu le fac, le e frică. Sfatul meu este să încerce, nu întotdeuna nu iau nimic, dacă încearcă să răspundă la întrebări, dacă sunt atenţi, mai citesc o dată poezia, pot câştiga şi contează. Un punct, două în plus contează”.
Baremul de corectare la limba română la Bacalaureat 2012 este foarte strict, însă dacă elevii încearcă şi scriu ceva, dacă îşi dau silinţa este posibil ca profesorul evaluator să-i puncteze.
„De multe ori elevii se feresc de subiectele astea. Îi pune să comenteze o strofă întreagă şi aici ei nu mai scriu nimic. Îi pune să interpreteze titlul poeziei, nu mai scriu. Dacă totuşi încearcă, nu se ştie de unde sare iepurele, poate au nimerit, poate nu au zis foarte frumos cum au zis, dar poate ideea este bună, ceva tot trebuie să fie bine. Sfatul meu este să nu lase nimic necompletat, să încerce„, a spus profesoara.
La subiectul II este un text de tip argumentativ pe teme umane
„Este un text de tip argumentativ pe teme umane. Trebuie să scrie, spre exemplu, un eseu despre prietenie, despre bani, despre muncă într-o pagină. Unii elevi nu ştiu să argumenteze. Problema este gravă în ce sens. Scriu nişte lucruri ca şi cum ar fi opiniile lor, aici pierd. Ei ies de la examen şi spun că a fost uşor să scrie despre iubire. De cele mai multe ori zic aşa, să dau un exemplu: . Asta nu este opinia copilului, asta este un lucru unanim recunoscut. Ei nu ştiu să exprime opinia personală„, a explicat profesoara.
Subiectul III, un eseu de literatură: Este greu
Nu este tocmai uşor ultimul subiect, dar dacă pe parcursul celor patru ani de liceu, elevii au parcurs materia, cu un pic de responsabilite, se poate trece prin el.
„Sfatul meu este să nu scrie sub numărul de pagini cerute. Pot pierde din start jumătate din punctaj dacă nu respectă numărul de pagini cerut. Şi punctajul poate fi mai mic dacă se constată şi alte greşeli”.
Profesoara sfătuieşte elevii să-şi păstreze calmul, să nu se gândească nici măcar o secundă să copieze pentru că ei îşi pot scoate nota 5 din subiectul I şi II.
„Cei care vor să copieze sunt inconştienţi. Dacă se concentrează un pic din toate cunoştinţele lor acumulate din clasa a V-a până într-a XII-a îşi pot scoate nota 5„.
Nu părăsiţi sala chiar dacă nu ştiţi
Un alt sfat este să nu plece înaintre de expirarea celor trei ore. Mulţi elevi se gândesc că nu mai ştiu să facă nimic la examen şi renunţă.
„Trebuie să stea să se gândească, să recitească cu profunzime textul la prima vedere. Este imposibil să nu găsească măcar jumătate din răspunsurile corecte. Unele sunt chiar simple. Mulţi pierd examenul pentru că ies prea repede şi sunt superficiali„, spune profesoara.
Din cauza emoţiilor, unii candidaţi la bacalaureat pot avea atacuri de panică, se pot bloca şi pot pierde timpul fără niciun folos.
„Dacă se blochează la un subiect este bine să-l lase deoparte, să se relaxeze un pic, să se apuce de altul. Cu siguranţă îi vor veni idei şi poate să revină. Pot abandona un subiect, să nu piardă vremea, să scrie următorul subiect. Se întorc la el şi cu siguranţă vor mai găsi ceva de notat”, a mai spus profesoara.
Citeşte şi:
SFATURILE UNUI PSIHOLOG pentru CELE MAI BUNE REZULTATE LA BAC 2012
BACALAUREAT 2012: Modele de subiecte şi bareme de corectare la GEOGRAFIE
BACALAUREAT 2012: Modele de subiecte şi bareme de corectare la FIZICĂ
BACALAUREAT 2012: Modele de subiecte şi bareme de corectare la ISTORIE
BACALAUREAT 2012: Modele de subiecte şi bareme de corectare la matematică
Elevii bucureşteni nu vor schimbarea Bacalaureatului începând cu 2013
Candidaţi vor susţine în 3 iulie, proba scrisă de limba şi literatura maternă, în 4 iulie proba obligatorie a profilului şi în 6 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.
În 8 iulie, vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile.
În perioada 10 -12 iulie, va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar în 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.