„În acești șase ani în care am fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, am fost și membru în organul executiv al consiliilor judiciare din Uniunea Europeană. Pericolul major pe care-l văd și lucrul care s-a întâmplat în țările vecine, fie că este vorba de Ungaria, Polonia, chiar și de Bulgaria. O clasă politică, care urmărește cu totul altceva decât o agendă a cetățeanului în ceea ce privește justiția, există pericolul ca unii oameni din justiție să partizeze cu o clasă politică ce își dorește altceva decât vrea cetățeanul. Aici e un pericol imens! Atrag atenția să nu facă acest pas! Nu am niciun semnal, dar am văzut pericolul care a condus la certitudini în Polonia, Ungaria sau Bulgaria”, a declarat judecătorul Horațius Dumbravă pentru pressalert.ro.
Fostul președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii crede că Inspecția Judiciară trebuie schimbată în adevăratul sens al cuvântului:
„Trebuie resetată Inspecția Judiciară, am mai spus-o și acum doi ani. Trebuie responsabilizați atât inspectorii judeciari cât și conducerea, și trebuie să răspundă în fața Consiliului Superior al Magistraturii. Din păcate nu există o astfel de responsabilitate. Nu spun că oamenii de acolo nu își fac treaba. Sunt foarte mulți inspectori judiciară care aduc pe masa CSM-ului chestiuni care privesc justiția și care nu funcționează, dar mai trebuie mult de făcut. În primul rând e nevoie de responsabilitate, iar chestiunea cu pedepsele diferite pentru faptele similare trebuie scoase la lumină și găsite soluții”, spune acesta.
În ceea ce privește contestația de plagiat în cazul Codruței Kovesi și a dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță prin intermediul înregistrărilor, Horațius Dumbravă s-a manifestat cu scepticis:
„Dacă vorbim de imagine publică, avem doar declarațiile domnului Ghiță, care pot fi crezute sau nu. Nu-l cunosc personal, nu l-am văzut niciodată și nici nu cred că o să-l văd curând. Avem declarații extrem de categorice, dar fără probe în spate că într-adevăr așa s-a întâmplat, întâlniri cu șefi de structuri șamd. Doamna Kovesi spune că nu s-a întâmplat așa ceva, iar eu tind să o cred. Nu avem nimic concret, oricum. Revenind la plagiat, acele afirmații ale mele vin pe o credință că multe din ce se întâmple sunt de fapt costuri plătite pentru o mult prea mare publicitate de care DNA-ul nu avea nevoie. DNA-ul vorbește prin rezultate, nu prin interviuri din timp în timp, să arătăm ce rezultate avem. Eu spun că nu așa trebuie să arate o instituție publică. Faptele vorbesc de la sine. Cu plagiatul, m-aș fi așteptat ca doamna Kovesi să fi făcut pasul în față, să fi spus că își dorește ca lucrarea să fie verificată. În loc să se ducă la o parte a presei, m-aș fi așteptat să se fi adresat ea Universității de Vest. Până la urmă avem un verdict pe care nu-l comentez”, a specificat Horațius Dumbravă.
Fostul președinte al Consiliului Suprem al Magistraturii o critică pe Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție, pentru publicitatea prea mare care i se face DNA-ului:
„Îi reproșez doamnei Kovesi. O structură a ministerului public tinde să dea imaginea întregii justiții. Nu este așa! Pe rolul instanței judecătorești, 99% sunt cauze de altă natură, nu ale DNA. Această publicitate, lună de lună, trimestru de trimestru, au fost de natură să aducă o imagine deformată a justiției. Nu s-a văzut judecător să iasă lună de lună să spună ce performanțe are sistemul judiciar. Nici nu poate face asta. Sistemul are și sincope”, s-a exprimat judecătorul Dumbravă. Cât despre viitorul României din acest punct de vedere, magistratul s-a arătat optimist. „Da, cred cu tărie, România are șansa să meargă pe drumul cel drept. Am văzut-o și zilele trecute. Uitați-vă și la modul în care a fost adoptată OUG 14. Mi se pare mie sau a fost unanimitate? O unanimitate care spune că dacă socitatea e activă, dacă spune răspicat și tare ce vrea, nici politicienii, nici justiția nu are cum să ignore acest lucru”, a conchis Horațius Dumbravă.