Deshumarea face parte dintr-un proiect iniţiat de Ministerul Culturii, alături de mai multe instituţii ştiinţifice din ţară.
Alexandru Simion, de la Academia Română, a declarat pentru b1.ro că cercetătorii vor să afle date despre domnii români, reprezentaţii primei dinastii feudale din Ţara Românească, cea a Basarabilor, în ce măsură aveau sângele românesc şi alte influenţe etnice.
Domnitorul Vlaicu Vodă, înmormântat în incinta Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş, a fost deja deshumat, urmând ca şi rămăşiţele lui Mircea cel Bătrân, aflate la Mânăstirea Cozia, să fie scoase în curând. Ele vor fi trimise pentru studiu la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, precum şi la Universitatea Cambridge şi la alte instituţii din Spania și Olanda.
Pe de altă parte, autorităţile locale din Vâlcea neagă existenţa vreunui proiect de deshumare a rămăşiţelor lui Mircea cel Bătrân. „Eu nu ştiu nimic de aşa ceva şi m-a sunat chiar Ministrul Culturii să mă întrebe. M-a sunat şi Preacuviosul Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, care nu ştia nimic de această deshumare. În condiţiile în care ar exista un proiect al Ministerului Culturii de deshumare a domnitorului, ar fi trebuit să aibă avizul nostru, al Direcţiei de Cultură şi al preotului paroh de la locul unde ar urma să aibă loc deshumarea” a spus Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Cultural Vâlcea pentru Adevărul.