Când trebuie să te cântăreşti şi cum se explică kilogramele în plus de pe o zi pe alta

Cântăritul în cursul zilei este inutil pentru că nu arată adevărata greutate pe care o avem, atrag atenţia medicii nutriţionişti. Mai ales dacă facem acest lucru seara, când suntem cu un kilogram mai grei decât dimineaţa. Specialiştii recomandă folosirea cântarului electronic şi anumite zile din săptămână când putem afla cu certitudine câte kilograme cântărim, de fapt.
Alina Costache
15 feb. 2017, 15:35
Când trebuie să te cântăreşti şi cum se explică kilogramele în plus de pe o zi pe alta

În „Abecedarul de obezitate” coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, sunt recomandate câteva măsuri prin care cei interesaţi de kilogramele în plus pot face un control real al greutăţii lor. Prima dintre recomandări este cântărirea zilnică, dimineaţa, la cel puţin 8-10 ore după ultimul consum alimentar, dezbrăcaţi, după ce am urinat şi am avut scaun.

Efectul psihologic al contactului cu cântarul este semnificativ, potrivit aceleiaşi surse. Utilă este folosirea cântarului electronic care arată atât numărul de kilograme, cât şi de grame, având posibilitatea să observăm cele mai mici modificări de greutate. Cântăritul în cursul zilei este inutil, mai ales seara, când plusul de greutate faţă de dimineaţa este de aproximativ 1 kilogram.

Greutatea trebuie notată într-un jurnal, dar autoevaluarea rezultatelor de bilanţ trebuie să o facem la mijlocul săptămânii, miercuri sau joi dimineaţa. De ce atunci? Pentru că sfârşitul de săptămână este foarte tentant, apar multe situaţii în care ne abatem moderat de la dietă, influenţând greutatea, astfel că luni dimineaţa ea este maximă. Aşadar, valorile reprezentative sunt cele de miercuri sau joi.

În situaţia în care se constată o creştere în greutate de 1-2 kilograme de la o zi la alta ea poate fi cauzată de consumul exagerat de sare – 9 grame, adică 2 linguriţe – care reţin în organism circa 1 litru de apă. Efectul este amplificat de alcool, deci nu este vorba despre acumulare de ţesut gras, ci de retenţie de apă. Îngrăşarea cu 1 kilogram apare după un consum caloric de 9.000 de kilocalorii, ceea ce de la o zi la alta ar fi neobişnuit, scrie adevarul.ro.

Creşterea în greutate a femeilor cu 1-2 kilograme în perioada premenstruală şi parţial în timpul menstruaţiei se explică prin acelaşi mecanism de retenţie hidrică, datorat modificărilor hormonale. Constipaţia sau aveacuarea intestinală incompletă pot produce o creştere în greutate de 1-2 kilograme. Nici această situaţie nu este îngrăşare, mai spun medicii nutriţionişti.

Uneori, deşi repsctăm cu stricteţe dieta hipocalorică şi programul de exerciţii fizice zilnice constatăm o greutate staţionară în prima lună. Fenomenul este cauzat de creşeterea masei musculare, concomitent cu scăderea grăsimii. Doar medicul poate confirma că masa grasă s-a redus atât cantitativ, cât şi procentual, iar masa musculară a crescut.

Citeşte şi Regimuri fulger de slăbit

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Câte ouă poţi mânca zilele acestea fără să te îmbolnăveşti? Medicii spun numărul exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Vremea o ia razna în toată România. Ce se întâmplă în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025-2027: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile sociale
MediaFlux
Papa Francisc și-a făcut testamentul înainte să moară: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta